Farsangkor is lehet egészségen étkezni

2022.01.15. 08:10

Íme a legfinomabb és legegészségesebb fánk receptje

Munkatársunktól

Illusztráció: Imre György/MW

Fotó: Imre György

A farsang vízkereszttől hamva­zószerdáig – idén március 2-ig –, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok jellemzik, amelyek elmaradhatatlan csemegéje a fánk. A finomságnak számos változata létezik, azonban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége közzétett egy energiaszegényebb, rostban gazdagabb és hozzáadott cukrot nem tartalmazó fánkreceptet, így a mulatság alatt is vigyázni tudunk az egészségünkre és a vonalainkra is. 

 

12 darab elkészítéséhez 210 gramm teljes kiőrlésű liszt, 90 gramm sima búzaliszt, 20 gramm élesztő, 150-250 milliliter 1,5 százalékos langyos tej, 80 gramm cukornak megfelelő édesítőszer, 2 tojássárgája, 10 milliliter rumaroma, 1 csipet só, 40 gramm olvasztott margarin vagy vaj, valamint egy fél narancs vagy citrom héja szükséges. 

 

Elkészítése: felfuttatjuk az élesztőt egy kevés langyos tejben (100 milliliter), aztán a maradék tejjel és a többi hozzávalóból lágy, hólyagos tésztát dagasztunk. Amikor szinte kész a tészta, hozzáadjuk az ol­­vasztott margarint. Szobahőmérsékleten 60 perc alatt duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk. 

A mulatság alatt is vigyázni tudunk az egészségünkre és a vonalainkra is.

 

Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, letakarjuk, és újabb fél órát kelesztjük. Mindegyik fánk közepét benyomkodjuk, hogy egy mélyedés ke­­letkezzen benne, amelybe egy kis kanál diétás lekvárt teszünk. 160-170 fokra felmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!