Csongrád-Csanád megye

2022.01.11. 11:50

Közutak újulnak meg állami támogatásból

Megvannak a Vidékfejlesztési program idei első nyertesei. Farkas Sándor miniszterhelyettes körzetében 5 település nyert több száz millió forintot, hogy járhatóbbá tegye külterületi útjait. A pályázat célja a vidék gazdaságának fellendítése volt. A legtöbb pénzt ezúttal Szatymaz kapta, majdnem a maximálisan elnyerhető összeget nyerte el az önkormányzat.

K.A.

Forrás: Török János/archív fotó

– Megszülettek a külterületi helyi közutak fejlesztése című pályázat első eredményei, térségünkben 5 településen is külterületi utak újulhatnak meg – közölte közösségi oldalán Farkas Sándor, Csongrád-Csanád megye 3-as számú választókerületének országgyűlési képviselője. Hangsúlyozta, a térség tovább fejődik, Magyarország előre megy, nem hátra. 

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettesének beszámolója szerint a választókerületben Balástya 85 millió 204 ezer, Csongrád 221 millió 574 ezer, Kistelek 182 millió 841 ezer, Ópusztaszer 279 millió 387 ezer, míg Szatymaz 299 millió 999 ezer forint nyert a külterületi utak renoválására a Vidékfejlesztési program kiírásán. 

Forrás: Török János

A nyertes községeknek 5 százalék önerővel kell kiegészíteniük az elnyert forrást, ugyanis az Agrárminisztérium felhívása 95 százalékos támogatási intenzitású volt. Összesen 50 milliárd forintot osztottak szét a vidéki térségekben működő települési önkormányzatok és önkormányzati társulások között, egy pályázó maximum 300 millió forintot nyerhetett el. 

– A konstrukció lehetőséget biztosít önkormányzati tulajdonú vagy önkormányzati vagyonkezelésben lévő külterületi, helyrajzi számmal ellátott, már meglévő földutak stabilizálására, szilárd burkolatának kialakítására, valamint a szilárd burkolattal rendelkező helyi közutak felújítására, korszerűsítésére – erről már Nagy István agrárminiszter beszélt korábban az MTI-nek. 

Jelezte, az elnyert összeg továbbá közlekedésbiztonságot szolgáló fejlesztésekre, így forgalomtechnikai eszközök beszerzésére és kerékpáros, illetve gyalogátkelőhelyek kialakítására is fordítható. 

A kormány szerint a vidéki térségekben az alapvető szolgáltatásokhoz, a közösségi élet feltételeihez való hozzáférés lényegesen elmarad a városias térségekétől. Az itt elhelyezkedő önkormányzatokról – zömében kistelepülések – elmondható, hogy az utóbbi évtizedekben forrás hiányában a külterületi úthálózatok fejlesztését elhalasztották, elsősorban csak kisebb állapotjavításokat eszközöltek. Ezért jelentős problémává nőtte ki magát az egyes külterületi közutak jelenlegi állapota, azok rossz minősége, esetleges hiánya. 

Ezt szeretnék orvosolni a Vidékfejlesztési programon keresztül is. 

Mint írták, a programban megvalósuló fejlesztések közvetlenül járulnak hozzá a vidéki térségekben élők életminőségének javításához, az alapvető szolgáltatások elérhetőbbé tételéhez és megteremtéséhez, valamint a földrajzi mobilitáshoz, mindezen keresztül pedig a térség gazdaságának fellendítéséhez. 

 

Összesen 50 milliárd forintot osztottak szét a vidéki térségekben működő települési önkormányzatok között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!