#Covid

2022.01.04. 16:07

Stagnál a koronavírus örökítőanyag mennyisége

Bár az országos adatok nem túl pozitívak, Szegeden stagnál a szennyvíz koronavírus örökítőanyagának mennyisége. A fertőzöttek száma viszont emelkedett Csongrád-Csanádban, a háziorvosok pedig akciónapra hívják a megye lakóit.

K.A.R.

Fotó: Frank Yvette

Az országos helyzetképet tekintve az előző hetek csökkenő, majd stagnáló eredményei után 2021 utolsó hetében enyhén emelkedő tendencia látható a szennyvíz minták átlagos SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjában – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Megyénkben nem, de országosan emelkedett a szennyvízben a koronavírus örökítőanyag mennyisége. Forrás: NNK

A legfrissebb adatokból kiderült, hogy emelkedő tendencia mérhető Budapest, Eger, Kaposvár és Szekszárd esetében, míg enyhe csökkenést Székesfehérvár, Tatabánya és Veszprém mintájánál tapasztaltak, a többi település esetében, köztük Szegeden is, stagnál a koronavírus örökítőanyag mennyisége. A mért koncentrációk 10 mintavételi hely esetében az emelkedett, míg 12 város esetében a mérsékelt tartományba sorolhatók. Megyeszékhelyünk az utóbbi kategóriába tartozik.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma a vizsgált minták alapján megállapította, hogy hazánkban az új fertőzések több mint 11 százalékáért az omikron mutáció a felelős.

Eközben emelkedett megyénkben a fertőzöttek száma, a koronavirus.gov.hu oldalon közzétett adatok szerint kedd reggelig újabb 59 beteget regisztráltak Csongrád-Csanádban. Így már 56 ezer 481-en kapták el a koronavírust 2020 tavasza óta a megyében.

Ugyanakkor nemcsak a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben lehet előzetes időpontfoglalás nélkül beadatni a koronavírus elleni vakcinát, hanem a háziorvosok is szerveznek oltási akciónapokat. Megyénkben például Pusztaszeren és Ásotthalmon január 14-én és 15-én, Algyőn pedig január 21-én és 22-én lesz ilyen akciónap. Ásotthalmon és Pusztaszeren viszont azt kérik a helyiektől a háziorvosok, hogy jelezzék előre igényüket rendelési időben telefonon, előbbi településen ezt január 7-ig, míg utóbbin január 9-ig kell ezt megtenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!