Lakás és kert

2022.01.09. 18:30

Téli színpompa az otthonokban

Egyáltalán nem szükségszerű, hogy a tél szürkesége az otthonok hangulatát is megpecsételje. A leghidegebb hónapokban sem muszáj lemondanunk az üdítő színkavalkádról, csupán olyan növényeket kell beszereznünk, amelyek télen bontják virágaikat. A lehetőségek tárháza igen széles, a lista nem merül ki az üzletek polcain ilyenkor rendszerint tömegével sorakozó mikulásvirágokban és karácsonyi kaktuszokban. Cikkünkben öt szemet gyönyörködtető szobanövényt kínálunk, amelyek télen is virágkavalkáddal hálálják meg a kellő odafigyelést.

Koós Kata

Forrás: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Hogy minél nagyobb eséllyel garantálhassuk otthonunk téli virágpompáját, már a növények megvásárlásánál érdemes né­hány aranyszabályt szem előtt tartanunk – hívta fel olvasóink figyelmét Sipos József hódmezővásárhelyi növényorvos, a 2019-es Év Agrárembere verseny két kategóriájának győztese. Fontos, hogy csak egyöntetű lombozatú, élénk színű növényt válasszunk. Érdemes az alsó leveleket, a fonáki részeket és a levelek hátoldalát is megnézni, ha sárgulnak vagy száradnak, ne vegyük meg. Az esetleges kártevők je­lenlétét is ala­posan meg kell vizsgálni, hiszen egy be­­teg, új növénnyel lefertőzhetjük az összes többit. 

– A sok ideig celofánba csomagolt növények talaja bepenészedhet, erre is oda kell figyelni. Emellett vásárlás után mindig csomagoljuk be a növényt, nehogy megfázzon, míg haza- vagy a kocsihoz érünk – emelte ki a növényorvos. 

Általános alapszabály 

A télen is virágzó szobanövé­nyek zömmel 18–20 fokban érzik jól magukat. Szellőztetéskor könnyen megfáznak, így a huzat elől érdemes védett helyre vinni a növényeket, kü­­­­lönben leveleik sárgulni és hullani kezdenek. Arra is ügyelnünk kell, hogy télen a fűtés miatt felettébb szárazzá válhat az otthoni levegő, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a párásításra. Mindemellett ar­­ról sem szabad elfeledkeznünk, hogy ezek a növények legtöbb társukkal ellentétben a hideg hónapokban nem alszanak téli álmot, így kiemelt szükségük van a megfelelő tápanyagmennyiség biztosítására. – Ha virágboltban vásároljuk ezeket a növényeket, mindenképpen érdeklődjünk, hogy kaptak-e tápoldatot, majd okszerűen folytassuk an­­nak adagolását a növény igényeit szem előtt tartva, hetente vagy kéthetente vízzel hígítva – hangsúlyozta az egyetemi docens. 

Hűvöskedvelő szépségek 

Mivel a téli hónapokban a legtöbb üzletben főképp mikulásvirágot és karácsonyi kaktuszt kínálnak, sok kezdő kertész ta­­lán úgy gondolhatja, azokkal a lehetőségek tárháza ki is merül, holott korántsem. Hűvösebb otthonokba kiváló választás a szobaciklámen, amely 15–18 fokos hőmérsék­letben érzi jól magát. Az ap­­róbb fajták között találhatunk illatosakat, a nagyobb vi­­rágúak azonban többnyire nem illatoznak, csupán színpompás szépségükkel emelik otthonunk fényét. – Ősztől kora tavaszig képes virágozni. Fényigényes növény, de a tűző napfényt nem szereti. Lágy vízzel öntözzük 3-4 naponta. A műtrágyasókat nem tolerálja, éppen ezért kis adagokban kisebb töménységű tápoldatot adagoljunk számára. Fontos továbbá, hogy alulról öntözzük, a leveleit tartsuk szárazon. Az elszáradt virágrészeket mindig távolítsuk el – részletezte a növényorvos. 

Szintén 15–18 fokos hőmérsékleten érzi jól magát a jázmin, amely apró, fehér, bódítóan illatos virágaival a hófödte táj hangulatát csempészi az otthonokba. Kúszónövény, ezért érdemes egy cserépbe rögzített fémkarikára futtat­­ni. – Kezdő kertészeknek is ajánlom, ugyanis nem igényel hatalmas szakértelmet a gondozása. Nem viseli jól a száraz levegőt, így érdemes gyakran permetezni. A talaja mindig legyen nedves, de a pangó víz árt neki. Fényigényes, de a tűző napot ez a növény sem viseli jól. Rendszeres metszéssel serkenthetjük a növekedését. A virágzás ideje alatt kéthetente tápoldatozhatjuk, az optimális nitrogénmennyiség biztosítása kulcsfontosságú a kúszónövények szá­­mára – magyarázta Sipos gazda. 

A sötétség kincse 

Könnyen alkalmazkodó, szívós, télen is virágozni képes növény a korallvirág. Gondozásának különlegessége, hogy az úgynevezett rövid nappalos növények közé tartozik, így ahhoz, hogy virágot hozzon, hat-nyolc héten át napi 12–14 órán keresztül sötétben kell lennie. A 18–20 fokos hőmérséklet a legideálisabb számára, de elél 10 fokos hőmérsékleten is. Azalatt azonban már lehullajtja a leveleit. – Vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl! Akkor öntözzük, amikor már megszikkad kicsit a földje. Szereti a szárazabb levegőt, nem igényel párásítást, leveleit nem kell permetezni. A virágzás ideje alatt kéthetente érdemes tápoldatozni – mondta a növényorvos. 

Veszélyes vonzerő 

Közkedvelt a télen is virágzó növények között a begónia is, ám kisgyermekes vagy kiskedvenceket, kutyákat, macskákat tartó családok otthonaiba nem ajánlott, ugyanis a növény minden része mérgező. – Több mint ezer fajtája létezik a begóniának, de nem mindegyik vi­­rágzik télen. Éppen ezért vásárláskor mindig érdemes rákérdezni a növény sajátosságaira. A 18–20 fokot kedveli, és minél több fényt kap, annál szebb virágokat hoz. Fényhiány esetén lehullajtja a levelét. Érdemes szem előtt tartani, hogy magas a páratartalom-igénye. A jól szellőző, tőzeges talajokat szereti. Csak akkor öntözzük, ha a talaj felső rétege kiszáradt, a túl sok víz ugyanis gyökérrothadást vagy penészesedést okozhat. Fontos továbbá, hogy alulról öntözzük, a leveleit ne érje víz. Mindemellett havonta egyszer magas foszfortartalmú, hígított tápoldattal locsoljuk – hívta fel a figyelmet Sipos József. 

Pöttöm báj 

Apró, kedves dísze lehet a la­kásoknak a fokföldi ibolya, amelynek neve duplán megtévesztő. Fokföldtől ugyanis nagyon messze él, ráadásul rendszertanilag nem az ibolyafélék közé tartozik. Fényigényes növény, így csak jól és egyenletesen megvilágított helyen fejlődik megfelelően. A tűző naptól viszont óvni kell, mert levelei könnyen megégnek. A 18–20 fokos hőmérsékletet és a magas páratartalmú környezetet kedveli. 

– Kulcsfontosságú, hogy mindig alulról öntözzük, a le­veleit ne érje víz, ne is permetezzük azokat. Öntözés után tíz perccel az alátétben maradt vizet borítsuk ki, ezzel elkerülhetjük a gyökér- és tőrothadás veszélyét – hangsúlyozta a nö­vényorvos. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!