Napi átlag 25 gigabyte-ot használunk

2022.01.07. 08:10

Teljesen az életünk része lett az internet

Továbbra is folyamatosan emelkedik a mobilhálózat adatforgalma, 2021 III. negyedévében 35 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a 4G hálózat tartja vezető szerepét – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb elemzéséből.

Kovács András

Egyre többet használjuk a netet és a mobiltelefont. Illusztráció: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A Távközlés, internet, televíziószolgáltatás, 2021. III. negyedév című kiadvány szerint az egy – internetelérést biztosító – aktív SIM-kártyára jutó adatforgalom megközelítette a 25 gigabyte-ot. 

 

Tavaly a harmadik negyedévben a mobilhálózatból indított hívások száma 2,4, időtartama 1,7 százalékkal bővült egy év alatt. A beszélgetések átlagos ideje 3,2 perc, ez elmaradt az előző negyedévekben, a Covid-járvány tetőzésekor mért értékektől. Egy mobil-előfizetésre átlagosan napi 5,7 perc beszélgetés jutott, ami megegyezik az egy évvel ezelőtti értékkel. 

 

Vezetékes 

 

A vezetékes fővonalak száma – száz lakosra 31 jutott – 2021. III. negyedévben 5,3 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. Ebben az időszakban 13 százalékkal kevesebb hívást indítottak a magyarországi előfizetők, mint egy évvel korábban. 

A vezetékes telefonálással töltött idő csökkenő tendenciát mutatott az utóbbi években, 2020-at azonban növekedés jellemezte, amihez a kialakult járványügyi helyzet is hozzájárult. Tavaly a III. negyedévben viszont már a beszélgetések száma és időtartama is visszaesett, a vezetékes hívások átlagos ideje újra 6 perc alá csökkent. 

 

Digitalizáció 

 

Egy aktív SIM-kártyáról négyszer több hívást indítottak, mint vezetékes vonalról. Az összes telefonbeszélgetésre fordított idő 90 százalékát mobiltelefonosok produkálták. 

 

A KSH kiemelte, a digitalizáció felértékelődik a járványhelyzet nyomán, az internethasználat a mindennapok részévé vált. A helyhez kötött internet-előfizetések száma 2021. III. negyedév végén 3,3 millió volt, 2,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ennél is nagyobb mértékben bővült a forgalom, a 40 milliárd forintos árbevétel 7,3 százalékos növekedés, és ennek majdnem fele kábeltévé-hálózaton szolgáltatott technológiából származott. A legdinamikusabb növekedést az optikai technológia mutatta, a 11 milliárd forintos árbevétel 19 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. 

 

Technológiák 

 

A vezetékes internet minőségi fejlődését mutatja a KSH szerint, hogy az előfizetések a fejlett hozzáférést biztosító kategóriákban – kábeles és optikai technológiák – eltolódtak a kiemelkedően gyors sebességet biztosítók irányába. A negyedév végén a televízió-előfizetések száma meghaladta a 3,7 milliót – a szolgáltatás 86 százaléka már digitális technológián alapul. A telefon-, internet- és televíziószolgáltatást nyújtó gazdasági szervezetek az előzetes adatok alapján több mint 245 milliárd forint árbevételt értek el, ennek 57 százaléka mobilszolgáltatásból ered. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágban működő vállalkozások értékesítési árbevétele 110 százalékkal, 1103 milliárd forintra emelkedett a negyedévben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!