A népi értékek elkötelezettje

2022.02.21. 16:50

A legendás igazgató emlékezete a vásárhelyi Tornyai-múzeumban

Dömötör János egykori múzeumigazgatóra emlékezik a vasárnap délben nyíló tárlattal a vásárhelyi Tornyai-múzeum. Tárgyi emlékek mellett képzőművészeti alkotásokkal idézik meg munkásságát.

T. Sz.

A Tornyai-múzeum megidézi egykori legendás igazgatóját, Dömötör Jánost. Fotó: Tábori Szilvia

- A szellemiséget meghatározó tárgyi környezet sokat elárulhat egy ember személyiségéről. Így, bár képzőművészeti alkotásokkal, tárgyakkal és dokumentumokkal nehezen megidézhető a kulturális munkásság mögötti ember, a Dömötör János emlékének szentelt tárlat mégis megkísérli ezt - fogalmazta meg lapunknak Miklós Péter címzetes egyetemi tanár, a Tornyai János Múzeum szakmai tanácsadója. 

 

Száz évvel ezelőtt született Dömötör János, aki kerek harminc évig, 1961 és 1991 között vezette a Tornyai János Múzeumot. 

Dömötör János a múzeumigazgatói irodájában, 1990 körül. Fotó: Dömötör Mihály

A földműves családból származó legendás múzeumigazgató tette országosan ismertté Plohn József fényképész néprajzi tárgyú felvételeit és az 1848–49-es forradalom és szabadságharc veterán vásárhelyi honvédeiről készített fotósorozatot. 

 

1963-ban megalapította a múzeum Helytörténeti Gyűjteményét. A helyi művészeknek külföldi bemutatkozási lehetőséget teremtett a Vallauris-sal és Zentával 1967-ben létesített testvérvárosi kapcsolatokkal. 

 

Igazgatósága alatt jöttek létre a múzeum népi kiállítóhelyei, a Csúcsi Fazekasház, a Kopáncsi Tanyamúzeum és a Papi-féle szélmalom. Egyike az 1985-ben megnyílt Alföldi Galéria alapítóinak, ahol állandó kiállításon mutatták be az alföldi művészetet a kezdetektől 1945-ig. Élete során számtalan kiállításmegnyitót és ismeretterjesztő előadást tartott, melyekből kitűnt széleskörű műveltsége és humanista életszemlélete.

 

A kultúraközvetítő múzeumigazgatóra kiállítással emlékezik a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény; a tárlat február 27-én, vasárnap 12 órakor nyílik meg.

 

A tárlaton Dömötör János kultúraszervezői és művészetpártolói tevékenységének emlékei mellett olyan képzőművészeti alkotásokat is felvonultat, amelyek regnálása alatt kerültek a múzeumi gyűjteménybe. 

 

A népi értékek, a népi hagyományok elkötelezettjeként tevékenykedett, ugyanakkor az országos és nemzetközi képzőművészeti színtérre kitekintő kultúra szervező volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!