Második alkalommal rendeztek böllér show-t kolbászsütő-versennyel Ásotthalmon

2022.02.12. 18:57

Almás-fahéjas és diós kolbásszal is próbálkoztak - Fotók

Szombaton második alkalommal rendezték meg Ásotthalmon a kolbásztöltő és sütő versenyt. A hangulat kiváló volt, reggel a kolbászt töltötték, délelőtt a pálinkát.

Arany T. János

Fotó: Kuklis István

A legjobb részre érkeztem: a pálinkaivó versenyre, annak is a végére, így épp sikerült elcsípni a lelkes és méltán büszke győztest. 

 

– Sokat fejlesztettem a készségemet, alapoztam rendesen, minden reggel bemelegítéssel kezdek, szerencsére a családom mindenben támogat, sok alkoholt vesznek nekem – indokolta elsőségét a győztes, Finta András, aki Sándorfalváról érkezett Ásotthalomra.

 

 

Munkában a zsűri

 

 

A falu központjában, a Bűbáj Élménybirtokon rendezték meg szombaton a böllér show-t, aminek a legnagyobb szenzációja a kolbásztöltő és -sütő verseny volt, aminek én is zsűritagja voltam Fackelmann István alpolgármester és Tóth István borász társaságában. 

 

A munkát azzal kezdtük, hogy végigjártuk a csapatokat.

 

Kinek szebb a kolbásza? Minden a kolbászról szólt szombaton Ásotthalmon, ahol második alkalommal rendeztek böllér show-t, kolbásztöltő és -sütő versennyel. Fotó: Kuklis István

A különlegességek

 

 

Egy kemény reggelivel (hagymás vér és sült máj) indítottam, majd igyekeztem a különlegességeket felfedezni. Ilyen volt a mórahalmi Tóth János szakiskola almás-fahéjas, diós és bundás rántott kolbásza, de örömmel kóstoltam micset és véres hurkát is, majd következtek a könnyű sós és édes sütemények, az Unióban a tanyákért nevű csapatnál pedig tepertőkrémmel és körözöttel fojtottam le a nehéz húsokat. 

 

Itt készült a remek szilvalekváros hájas kifli, amire én saját különdíjat osztottam ki gondolatban.

 

 

Nem újrázott a korábbi győztes

 

 

A jól ismert domaszéki hentes mester, Száraz Ferdinánd azt mondta, hagyományos sütnivaló kolbászt készít ötven éves recept alapján, a cél a cím megvédése, mert az első alkalommal megrendezett versenyen, 2020 februárjában a domaszékiek kolbásza győzött. Idén nem sikerült megismételni a bravúrt.

 

Migránsok a toron

 

A zsűri nem kímélte magát, kemény munka volt. Néhány csapat nem csak egyféle ízesítéssel készült, volt, ahol háromféle kolbászt is tálaltak. Papp Renáta alpolgármester segítségével bravúros gyorsasággal igyekeztünk mindenbe beleenni és pontozni. 

 

A díjkiosztón Toroczkai László polgármester köszöntötte az egyre jobb hangulatú tömeget és arra emlékeztetett, a disznótor a török hódoltság idején az ellenállás szimbóluma volt, hiszen a sertéshúst nem vitték el a muszlim vallású törökök és reményét fejezte ki, hogy a migránsok sem fogják.

 

A legjobbak

A legkreatívabb tálalás különdíját az Unióban a Tanyákért Egyesület - Gátsor vehette át, a Legszebb stand elismerést a Kóbász Service vihette haza. Harmadik az Ásotthalmi Betyár Asszony nevű csapat, második a Nem Vegák lett, az első díjat pedig az Ásotthalmi Tömegsport Egyesület nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!