Minden eddiginél rövidebb felkészülése lehet a férfi pólóválogatottnak a hazai vb előtt

2022.02.12. 13:04

Az előnyöket kovácsolnák sikerré

A szegedi Tiszavirág Sport­uszodában vendégeskedett csütörtök este a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás. A szakember együtt vacsorázott Molnár Tamással, a Szegedi VE ügyvezetőjével és Juhász Zsolt csapatmenedzserrel, valamint Mód Péterrel, a Szegedi Vízipóló Suli elnökével. Ezt követően megnézte az SZVPS serdülőinek tréningjét, és interjút adott lapunknak.

Becsei Dávid

Mód Péter (balról), Märcz Tamás és Kiss Csaba. Górcső alá kerültek a felnőttek mellett a fiatalok is. Fotó: Török János

– Milyen okból kifolyólag érkezett Szegedre?

 

– Néhány évvel korábban már volt egy országos túrám, amikor végigjártam a vízilabdaműhelyeket, és megnéztem, hogy hol milyen munka folyik. Most is hasonlóra indultam el, de ezt megelőzte Molnár Tamás és Juhász Zsolt meghívása. Örömmel jöttem ide, a cél pedig az volt, hogy beszélgessünk, konzultáljunk, és megnézzem az itt folyó munkát. Mindezek sikerültek, valamint ismét rá­csodálkoztam, hogy milyen csodálatos helyszín a Tiszavirág Sportuszoda. 

 

 

– Szerencsére ezt hamarosan világbajnoki mérkőzéseken is megtehetjük, hiszen a csoportkör egyik helyszíne lesz a nyári eseménynek.

 

– Kiváló, hogy a világbajnokság vízilabda-mérkőzései Budapest mellett eljutnak majd Sopronba, Debrecenbe és Szegedre is. Bár a sorsolást még nem tudjuk, azért Szeged nagyon kényelmes helyszín lenne a szerb, a horvát vagy akár a montenegrói együttes számá­­ra is, biztosan sok szurkoló is elkísérné őket. Kifejezetten szeretik itt a vízilabdát, ezért örülök, hogy magas színvonalú találkozók jönnek majd ide. 

 

 

– Egészen hétfőig úgy tűnt, elmarad a vb. Végül nem, ráadásul Magyarország lesz a rendező. Sokáig nem volt ok az örömre, most viszont mosolygósan beszélhetünk erről.

 

– Bizakodtam, most pedig nagyon örülök, hogy nem ma­­rad ki négy év a két világbajnokság között. Egy nagyszabású esemény lesz, ami óriási presztízzsel bír számunkra. Ennek van nehézsége és előnye egyaránt, utóbbit próbáljuk a sikerünkké kovácsolni. 

 

 

– Az olimpia után vannak változások, többen visszavonultak a válogatottságtól. Mennyire okoz nehézséget így egy hazai rendezésű világbajnokság?

 

– Biztosan frissülni és fiatalodni fog a keret összetétele. A hazai tornák mindig jól sikerültek eddig, de ezért tenni kell. Nem vagyunk könnyű helyzetben, nagy lesz a teher a debütálókon, de szerencsére a vízilabdázóknak nem újak ezek az elvárások, elbírnak velük. 

 

 

– Nemrég Gyapjas Brendon és Bóbis Botond bő keretösszetartáson járt önnél, míg az Universiadé-válogatottban a szentesi Pellei Frank szerepelt. Vannak a radarján Csongrád-Csanád megyei játékosok?

 

– Igen, folyamatosan figyelem őket, mert szeretnék nyitni az objektívemen. Célom újra a decemberihez hasonló, szélesebb körű edzéseket szervezni, hogy több tapasztalatot gyűjtsek róluk. A szegedi uszoda­avatón például Sánta Dániel is játszott. Nagy a harc a csapatba kerülésért, de a kapu mindenki számára nyitott. 

 

 

– Át kell tervezni a világbajnokságig a menetrendet?

 

– Igen, olyannyira, hogy a cikk megjelenését megelőző napon tárgyaltunk egy nagyszabású áttervezésről, ami a klubokat is érinti, hogy miként alakul a következő két-három hónap. Ami különlegessége a felkészülésnek, hogy sosem volt még ilyen rövid, hiszen a Bajnokok Ligájában több csapatunk is szerepel és eljuthat a végjátékba. Ha ez így lesz, akkor két hétnél több nem jut a világbajnoki felkészülésre, ami lényegesen rövidebb a megszokott négy-hat hétnél, annál pedig pláne, amikor én voltam játékos, mert akkor nyolc-tíz hét is jutott erre. Ez megnehezíti a dolgunkat, de több európai válogatott is hasonló hajóban lesz. A tengerentúliak alkalmazkodhatnak másként, mert nincs ilyen feszített versenynaptáruk. 

 

 

– Mire számít így?

 

– Remélem, hogy jó állapotban lesznek a magyar játékosok május végén, június elején, és végig tudjuk vinni a jó lendületet egy pici formaidőzítéssel. Nagyon ügyesen kell bánnunk a kéthetes felkészüléssel, de bízom benne, hogy jó irányba megyünk majd. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!