Számít a hely és a talaj

2022.02.09. 17:02

Fatelepítés a nagyvárosban – A csemeték 3-4 évig igénylik az öntözést

A nagyvárosi fák sorsáról már több cikkünkben szó esett. Most arról kérdeztük a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t: mi mindenre kell ügyelni, amikor facsemetéket telepítenek, hogy azok túléljék és megnőjenek?

Szeged

Sok dologra oda kell figyelni a nagyvárosi faültetésnél, hogy a csemeték életben maradjanak és megnőjenek. Archív fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Kiderült, „közterületi fásításra az ökológiai feltételeknek megfelelő, csak ellenőrzött díszfaiskolából szár­mazó, minőségi tanúsítvánnyal rendelkező, az ültetési célnak megfelelő növényfajt (fajtát) szabad felhasználni, amely megfelel az MSZ 12172/2019-es Magyar szabványban leírtaknak.” 

 

Szeged éghajlati viszonyaihoz jól alkalmazkodó, károsítókkal szemben ellenálló fajok közül válogatnak. Leggyakrabban gömbkőrist, keskenylevelű kő­­rist, lándzsáslevelű égert vagy nyugati ostorfát ültetnek, és ha egységes fasort telepítettek korábban oda, ahol fát pótolnak, ezt is figyelembe veszik. 

Telepítéskor figyelembe kell venni a helyi adottságokat, például hogy korlátozzák-e a lombkorona növekedését közművek vagy homlokzati beépítettség, milyen széles a zöldsáv, mennyi napsütés éri majd. Szegeden, főleg a lakótelepeken és a belvárosban törmelékes, korábbi bontások anyagát tartalmazza a talaj. Talajcserével, komposzt­tal, tápanyagfeltöltéssel javítják, a fák egy köbméteres ültetőgödörbe kerülnek. Ebbe hidrogélt helyeznek, ami növeli a talaj vízmegtartó képességét, a csemetét támrendszerhez kötik ki széles szalaggal, biztosan, de növekedésre helyet adva. A csemeték 3-4 évig még igénylik a folyamatos öntözést, a környezetgazdálkodás bevezette az öntözőzsákok használatát. Az ültetés legalkalmasabb időszaka az ősz, vegetációs időn kívül. 

 

A téli ülepedés, fagy aprózza a talajt, és ebben jobban tudnak majd tavasszal fejlődni a gyökerek. A friss ültetés nem szárad ki, mert a talaj nedvességtartalma optimális. Ültetni fagymentes időben kell, hogy légmentesen lehessen tömöríteni a földet a gyökerekhez, amit iszapolással érnek el. A gyökérnek kérge nincs, akár egy óra alatt is megfagyhat vagy kiszáradhat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!