A böllérnap képekben

2022.02.05. 14:57

Kolbászsütő verseny, kirakodóvásár is volt Petőfitelepen – Galéria

Jó hangulatú böllérnapot, kolbásztöltést és sütést tartottak szombaton, a Petőfi-telepi Művelődési Ház udvarán. Miközben az udvaron készült a kolbász, a nagyteremben változatos programok, például arcfestés, kézműves foglalkozások, játszóház, kirakodóvásár és jelmezverseny várták a családokat.

I.P.

Szeged, 20220205. VIII. Böllér Nap a Petõfi-telepi mûvelõdési ház udvarán. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

– Az unokáimmal jöttem, Tápén és Petőfi-telepen több rendezvényen voltam már, a böllérnapon még nem. Tetszik, több helyszínen vannak párhuzamosan jó programok – mondta Ferenc a Petőfi-telepi Művelődési Ház nagytermében. Korábbi sportos kollégánk, a most marketing szövegírással foglalkozó Gyúrós István párjával, Katinkával és az 5 hónapos Ábellel érkezett.

– Ő volt számunkra 2021, és bár hamarabb érkezett, a karácsony legszebb ajándéka. Élete első farsangján nyuszinak öltözött és szerintem a „kategóriájában” nyert, mert nem volt nála fiatalabb résztvevő – árulta el Pisti.

 

Közösségi program

 

– Kilenc éve rendeztük meg először, ez a mostani mégis csak a nyolcadik, mert tavaly elmaradt a koronavírus-járvány miatt. Petőfi-telepen mindig is erős volt a közösség, a közösségi élet, összetartók a helyiek, sok a program. A téli időszakra, az ilyenkor hagyományos disznóvágásra találtuk ki ezt a böllérnapot Szabó Sándor országgyűlési képviselővel. Már első alkalommal népszerű volt – közölte Szénási Róbert önkormányzati képviselő.

 

Készült a kolbász

 

Az udvaron 15 csapat töltötte és sütötte a kolbászt, készültek még egyéb finomságok is, sültek és töltött káposzta (200 adaggal várták a látogatókat), de a férfiak sütéséhez-főzéséhez elengedhetetlen „alapanyag” a pálinka sem hiányzott. A nagyteremben hamisítatlan farsangi hangulat uralkodott, jelmezversennyel - stílusosan böllérnek is öltöztek -, kirakodóvásárral, kézműves foglalkozásokkal, játszóházzal és arcfestéssel. Télbúcsúztatóként a nap folyamán Illést is elégették.

Térjünk vissza a főprogramhoz. Az 5 kiló tölteni való darált húsból, egyéni ízesítés szerint készültek a kolbászok, amit később zsűri bírált el. A töltelék keverésénél elfordult, hogy a csuklóig maszatos csapattagnak társa segített abban, hogy megihasson egy kupica pálinkát, nyitott szájába öntve a nedűt. A barátainak, ismerőseinek csak Bakter becenevű Ludvig Zoltán saját töltelékébe elfelejtett sót tenni, amit viccesen úgy indokolt, „nem akartam nyerni”. 

 

A pálmát a fiatalokból verbuválódott, Smányi Zsolt vezette Zsolti és a játszó-tér nevű csapat vitte el. A díjátadón Botka László, Szeged polgármestere is részt vett, míg a Sógorok italbolt, Wejsznauer Péter és Rédai Sándor csapataiból egyesült és mindenben összedolgozó Petőfi-telepi Holding – ahogy Péter nevezte – az egyik legszimpatikusabb, legkedvesebb, leghangulatosabb alakulat volt több megkérdezett szerint.

 

– Nem a győzelem a fontos, hanem az, hogy jól érezzük magunkat. Abban pedig nincs hiba! – fogalmazta meg Keresztes József, akinek a neje, Ica finom süteménnyel látta el a társaságot. A kijelentéssel Soós István is egyetértett, aki a böllérjelmez-versenyen második lett.

 

Disznóságok

 

– Kóstolják meg! Kóstolják meg! – csábították a csapatok a kilátogató érdeklődőket, akiket nem kellett erre nagyon rábeszélni. Magam is „engedelmeskedtem”. Szombaton sok minden a disznóságokról, a sertésekről szólt. A szervezők röfögő versenyt is tartottak, amit Mojzes Sándor, a Sógorok italbolt tulajdonosa nyert meg, a díjként kapott üveg pezsgőt a csapattagokkal együtt itta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!