Felvételi

2022.02.09. 19:32

Már csak néhány napig lehet jelentkezni felsőoktatási képzésekre

Fontos határidő közeleg a felsőoktatásba készülők számára: már csak alig egy hétig lehet beadni a jelentkezést a képzésekre. Az alábbiakban összefoglaltuk a teendőket.

T. K.

A jelentkezést hitelesíteni is kell, amelynek határideje február 20. Három képzés megjelölése díjmentes.  Fotó: Unsplash

Február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatási képzésekre, alig egy hét áll tehát már csak rendelkezésre azoknak, akik szeptembertől szeretnének to­vábbtanulni. Alap-, osztatlan és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre kizárólag az E-felvételi felületen lehet jelentkezni. 

 

Ennek használatához első lépésként regisztrálni kell a Felvi.hu-n. Az E-felvételi felületén kell megadni a személyes adatokat, megnevezni a kiválasztott képzéseket (felállítva közöttük a kívánt jelentkezési sorrendet), illetve feltölteni azon dokumentumok, bizonyítványok, igazolások másolatait, amelyekre a jelentkezéshez és a pontszámításhoz szükség van. A jelentkezést nemcsak rögzíteni, hanem hitelesíteni is kell, ez utóbbinak határideje február 20. Későbbiekben szintén erre a felületre érkeznek majd a felvételi eljárás során bizonyos tájékoztatások, felszólítások (például a jelentkezőnek hiánypótlásra van szüksége), így azt érdemes továbbra is figyelni. A jelentkezési határidő, azaz február 15. után már csak a jelentkezési helyek sorrendjén lehet majd változtatni – egy alkalommal –, illetve jelentkezési helyeket lehet visszavonni. 

A felsőoktatási felvételi eljárásban a jelentkezési kérelem benyújtásakor három képzés megjelölésére díjmentesen van lehetőség. A jelentkezési helyek számától függően azonban a jelentkezőnek esetlegesen ki­­­­­egészítő díjat kell fizetnie. Amennyiben a felvételizők ugyanannak a jelentkezési hely­­­nek az állami ösztöndíjas és önköltséges formáját is megjelölik – azaz megegyezik az intézmény, a kar, a szak, a képzési szint, a munkarend, a képzési hely és nyelv, csak a finanszírozási forma tér el –, azt két sorban kell feltüntetniük a jelentkezéskor, ám az eljárási díj befizetése szempontjából ez egy jelentkezési helynek minősül. 

 

Alapképzés és osztatlan képzés esetén a jelentkezőnek rendelkeznie kell legalább egy emelt szintű érettségi vizsgaeredménnyel vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevéllel, vagy felsőoktatási szak­­képzésben szerzett oklevéllel (amely felsőfokú végzettséget nem ad), illetve a jelentkező felvételi összpontszámának el kell érnie a jogszabályban meghatározott minimumpontszámot. A pontszámításba a tanulmányi pontok (maximum 200 pont), az érettségi pontok valamint a többletpontok (maximum 100 pont) számítanak bele. Az egyes szakok ponthatárait jú­­liusban állapítják majd meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!