Hódmezővásárhely

2022.02.07. 13:37

Nincs már bűz az ATEV környékén

Félmilliárd forintos állami támogatással készült el az ATEV Zrt. hódmezővásárhelyi gyárában a szagemisszió-kibocsátás csökkentő beruházás.

Munkatársunktól

Benkő Zsolt és Horváth Zoltán képviselők megtekintették az 1400 négyzetméteres biofiltert. Fotó: Kovács Erika

A beruházásnak köszönhetően szinte teljesen megszűnt a bűz a cég környékén. Benkő Zsolt és Horváth Zoltán önkormányzati képviselők február 7-én, délelőtt tekintették meg a beruházást.

 

– Az ATEV Zrt. 100 százalékban állami tulajdonú vállalat, négy feldolgozó üzeme van, ezek egyike a hódmezővásárhelyi. Itt kizárólag egészséges állatok vágásából származó melléktermékeket dolgozunk fel – mondta a cég bemutatásakor Vigh Róbert, a 109 főt foglalkoztató zrt. vásárhelyi gyárának igazgatója.

 

Hozzátette, folyamatosan törekszenek a technológiai fejlesztésére, ennek része az 1400 négyzetméteres biofilter, a savas-lúgos mosókamrával. A fejlesztést több éves kutatás előzte meg.

 

 

– Első lépésben a feldolgozó technológiánkat kellett teljesen zárttá tenni, majd a feldolgozó-üzemrészeket, gyártócsarnokokat is. Ezt követően kereshettük meg a szükséges technológiát – emelte ki Vigh Róbert. 

 

Ezt a levegőtisztítási módszert először a mátyásdombi gyárban tesztelte a cég egy 400 négyzetméteres szűrőfelületen. A rendszer jól vizsgázott, a tesztüzem március végén zárul. A cég a szagemisszó-kibocsátás leredukálása mellett felújította az irodaházat, amelyet a gyárban keletkező hulladékhővel fűtenek. Idén napelemparkot telepítenek, felújítják a kiszolgáló egységeket, fejlesztik a raktárkapacitást, a hároméves tervük között pedig egy saját biogáz-erőmű építése is szerepel.

Fotó: Kovács Erika

 

Benkő Zsolt önkormányzati képviselő kiemelte, az ATEV Zrt. fontos cége Hódmezővásárhelynek, a Dél-Alföld agráriumának fontos partnere.

 

 

– Az ATEV példát mutat, hogy hogyan lehet egy cég környezetterhelését jelentős mértékben csökkenteni. Köszönöm a tulajdonosnak, a magyar államnak és a kormánynak, hogy segítik az ATEV tevékenységét – hangsúlyozta.

 

 

Horváth Zoltán képviselő pedig arról beszélt, hogy a mostani fejlesztés új korszakot nyit Vásárhely életében.

 

– Ha nem csak a duma megy, a másra mutogatás, akkor kézzel fogható produktumokat lehet felmutatni. Az ellenzék részéről a csapból is az folyik, hogy a kormány bünteti Hódmezővásárhelyt, nincs fejlesztés. A szag megszüntetését célzó beruházás is jól cáfolja ezt – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!