Szegedi hírek

2022.02.07. 14:50

Péntek este mutatják be a Házasság Palermóban című darabot

A vásári komédiák stílusjegyei elevenednek meg a szegedi Pinceszínház soron következő bemutatójában.

Koós Kata

A Házasság Palermóban című vígjátékot mutatja be péntek este a Pinceszínház társulata. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Carlo Goldoni A régiséggyűjtő családja című művének átiratát Kiss Csaba készítette el. A Házasság Palermóban című darab premierjét pénteken este fél nyolctól tartják a teátrumban. Az átiratnak köszönhetően a több mint két és fél évszázaddal ezelőtt keletkezett mű modern köntösbe öltöztetve boncolgat olyan örök érvényű problémákat, mint a családi kapcsolatok – különös hangsúllyal az anyós-meny viszonyra –, a csalások és hazugságok, valamint a problémák előli menekülés témája.

– A családon belüli feszültségek, problémák kerülnek terítékre. Éppen ezért kétrétegű a darab. Egyrészt ízig-vérig komédia, kellemes szórakozási lehetőség, másrészt azonban egy komoly családi drámát is kap a közönség – fejtette ki Varga Bálint. 

"– Senkinek sem ismeretlen az online térben elmerülés, miközben elhaladnak mellettünk a reál világ eseményei. A klasszikus elemek keverednek a mai kor vívmányaival, középpontba emelve a másik dimenzióban létezés problémáját" – Varga Bálint

Fotó: Török János

A rendező azt is elmondta, a feldolgozás olyannyira aktualizált és friss, hogy a Balog József által megformált családfőt, régiséggyűjtőt a történet szerint a virtuális világ ejti rabul, az abban létező, de szabad szemmel nem látható tárgyak, amelyeket megszállottan vásárol és halmoz fel. VR-szemüvegén keresztül csodálja gyűjteményét, közben családja problémáin kívül esik, magától nem veszi észre a házában fennálló konfliktust a felesége, a menye és a szobalány között. Ahogy azt sem, hogy a barátjának hitt csaló hogyan szedi el a pénzét. 

– Senkinek sem ismeretlen az online térben elmerülés, miközben elhaladnak mellettünk a reál világ eseményei. A klasszikus elemek keverednek a mai kor vívmányaival, középpontba emelve a másik dimenzióban létezés problémáját – részletezte a rendező. 

A szereplőket Balog József mellett Beszterczey Attila, Büky Beáta, Kálmán Zsófia, Nagyhegyesi Zoltán, Sebők Maja és Szemán Béla kelti majd életre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!