Országosan hétről hétre nő az esetek száma

2022.03.06. 12:00

A megyében is van influenzavírussal fertőzött

Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma az elmúlt 3 heti stagnálást követően mérsékelten csökkent, azonban a virológiai adatok azt mutatják, hogy az elmúlt héten tovább erősödött az influenzavírusok cirkulációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A friss adatokból kiderült, hogy Csongrád-Csanád megyében jóval kevesebben fordultak orvoshoz február 14. és 20. között, mint az azt megelőző héten.

Kiss Anna

Az omikron variáns visszaszorulásával az influenza aktivitása jelentősen megnőtt megyénkben is. Illusztráció: Pesti Tamás

Fotó: Pesti Tamás

Csongrád-Csanád megyeOrszágosan 15 ezer 600-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel február 14. és 20. között, ez a szám viszont jóval alacsonyabb az előző heti 16 ezer 300 főhöz képest. A Nemzeti Népegészségügyi Központ beszámolója szerint 4 megyében emelkedett, 3-ban nem változott, 13-ban pedig csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. Csongrád-Csanád az utóbbi kategóriába tartozik. 

 

Fiatal felnőtt a legtöbb 

 

Az orvosnál megjelent betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult: 32,9 százaléka 0–14 éves gyermek, 34,1 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt volt, 22,6 százalékuk a 35–59 évesek, 10,4 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Fejér, Hajdú-Bihar és Tolna megyében volt a legmagasabb, míg a legalacsonyabb Nógrád és Békés megyében volt. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket 11 területen – a fővárosban, továbbá Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas és Zala megyében diagnosztizáltak. 

 

Több tucat minta 

 

A 7. naptári héten összesen 65 betegtől érkezett légúti minta influenzavírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti In­­fluenza Referencia Laboratóriu­mába. 20 esetben influenza A(H3), 1 esetben influenza A(NT) vírus jelenlétét mutatták ki az elvégzett vizsgálatok. Az influenzapozitivitási arány 42,5 százalékosnak bizonyult. 2 betegnél a klinikai tünetek hátterében légúti óriássejtes vírus (RSV), 4 betegnél adenovírus, 6 betegnél SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét iga­­zolták. 

 

Továbbá a fekvőbeteg-ellátó intézményekben lévő betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat 17 esetben mutatta ki az influenza A vírust, míg 2 minta bizonyult RSV-pozitívnak. 

 

Megnőtt az aktivitás 

 

A 7. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett. Egy Bács-Kiskun megyei általános iskolában 72-en betegedtek meg, a 70 diáknál és a 2 pedagógusnál magas láz, gyengeség, torokfájás, fejfájás, köhögés jelentkezett. Az orvosnál jelentkező betegeknél elvégzett koronavírus-gyorsteszt pozitivitást nem mutatott, azonban 2 tanulónál az influenza A(H3) vírus jelenlétét mutatták ki. 

 

A Nemzeti Népegészsügyi Központ kiemelte, az influenzapozitivitási arány és a hétről hétre nagyobb számban azonosított influenzavírusok száma jelzi, hogy a SARS-CoV-2 omikron variánsának visszaszorulásával az influenza aktivitása jelentősen megnőtt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!