Komoly átalakulás előtt állnak

2022.03.26. 16:01

A Tari László Múzeumnak is lesz állandó kiállítása

Csaknem 100 millió forintot nyert a Tari László Múzeum a Magyar Géniusz Programban, a támogatási összegből egy új állandó kiállítást hoz létre az intézmény. A tárlat címe „Csongrád – a Feketevár virága” lesz, utalva a romjaiból mindig újraéledő település életképességére és a címert uraló rózsákra. Az átalakítás idejére a múzeum a digitális térbe költözik, jelenlegi kiállításukat pedig digitalizált formában láthatják honlapjukon a látogatók.

Majzik Attila

Sokat ígérnek a látványtervek, minden részlegnek lesz egy vezérszíne, a tárgyakat pedig történeketen keresztül ismerhetjük meg. Fotó: Tari László Múzeum

– Múzeumtörténeti mérföldkőhöz érkeztünk, már jó ideje nem volt példa akkora változásra intézményünk életében, mint amilyen előtt most állunk – jegyezte meg Illés Péter, a Tari László Múzeum igazgatója. A közgyűjtemény a Magyar Gé­niusz Programban pályázott si­kerrel, 93 és fél millió forintot nyertek el egy új állandó kiállítás létrehozására. 
– Olyan lesz, mint egy szív­átültetés – minden ekörül forog, az állandó kiállítás a szíve, lelke egy múzeumnak – tette hozzá dr. Gyöngyössy Orsolya néprajzkutató. Mint a szakemberek elmondták, a jelenlegi állandó tárlatuk a kilencvenes évek végének koncepcióját tükrözi, akkoriban elsősorban a tárgyközpontúság volt a fő szempont. 
– Akkoriban még nem volt fontos, hogy legyenek interaktív elemek, nem figyeltek oda kiemelten a speciális csoportokra, azaz a fogyatékkal élőkre, a gyerekekre vagy az idősekre, és nem volt a maihoz hasonló informatikai háttér sem. Most ezek sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak az új kiállításunkban – tájékoztatott Illés Péter. 
 

 

Mint Gyöngyössy Orsolya el­mondta, a készülő állandó kiállításon Csongrád értékeire hívják majd fel a figyelmet, a tárlat a város megtartó erejét demonstrálja. – A kiállítás cí­­me, a „Csongrád – a Feketevár virága” utal a romjaiból mindig újjáéledő település életképességére. A tárlat látványvilágát Kálmán Áron csongrádi grafikus tervezte meg, minden részlegnek lesz egy vezérszíne, a régészeté például az arany-fekete, a néprajzos részé pedig a türkiz-fekete. Ki fogjuk emelni a helyi különlegességeket, jeles személyiségeket is, a tárgyakat pedig nem puszátn magukban, hanem történeteken keresztül ismerhetik meg a látogatók – részletezte a néprajzkutató. 
 

A mostani tárlattól rövidesen búcsút vesznek, így aki még utoljára szeretné bejárni a kiállítást, az jobb, ha igyekszik. Ezt követően virtuálisan lehet bebarangolni a múzeumot: egy 3D-s archiváló szoftverrel digitalizálják a jelenlegi kiállítást, ezt pedig majd az intézmény honlapján láthatják az érdeklődők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!