Lelkesen próbálnak megyénk táncosai

2022.03.12. 19:01

Az ország legjobbjai közt a Tiszavirág Néptáncegyesület

Nagy erőkkel zajlottak az elmúlt hetekben a próbák a Tiszavirág Néptáncegyesületnél, hiszen az ifjúsági csoport vasárnap Budapesten lép fel, miután a múlt év egyik legjobb koreográfiája az övéké lett. Megtekintettük a felkészülést, miközben kiderült, sikert sikerre halmoznak a Csongrád-Csanád megyei táncosok.

Kiss Anna

20220304 Deszk Tiszavirág Néptánc egyesület táncosai Tóth Gábor vezetésével próbálnak a Faluház színpadán. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Több száz néptáncos és népzenész lép színpadra, és eleveníti meg a Kárpát-medence folklórját március 13-án az Eiffel Műhelyházban, ahol a Csongrád-Csanád megyei Tiszavirág Néptáncegyesület ifjúsági csoportja is bemutatkozik. 

 

Megtekintettük megyénk tán­­cosainak felkészülését az If­­júsági Néptáncantológiá­­ra, a próba közben pedig Tóth Gábor művészeti vezető elmondta, a programon az el­­múlt év legjobb koreográfiái és a legjobb együttesei lesznek láthatók. A Tiszavirág ifjúsá­­gi csoportja Kádár Ignác és Nagypál Anett „Jajj, de szép a hazai” című, felcsíki táncokból álló koreográfiáját mutatja be – tette hozzá. 
 

 

A legjobb szólisták 
 

 

Kiderült, nem ez az egyetlen esemény, amelyre az egyesület készül, hiszen a közelmúltban három ifjú táncosuk továbbjutott a XII. Országos Ifjúsági Szólótáncverseny döntőjébe, ahova csak a legjobb szólisták kapnak meghívást. 

 

Emellett a napokban a Tóth Ferenc Koreográfusi versenyen is jelen voltak, ott a Cibere néptánc­cso­port mutatkozott be, Farkas Ta­­más felcsíki koreográfiá­jával. 
 

Vasárnap rendezik meg a múlt év legjobb koreográfiáit felvonultató Ifjúsági Néptánc-antológiát, amelyen a Tiszavirág is bemutatkozik. Fotó: Karnok Csaba

Rözögtessük mög! 
 

 

Fellépnek majd Pápán is az ifjúsági versenyfesztiválon, míg április 6-án a Szegedi Nemzeti Színházban, a Nobel-díjasok gáláján a Duna Művészegyüttessel közösen lépnek színpadra. Mindemellett ott lesznek a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán, a Martin György Néptáncfesztiválon és a Százszorszép Országos Gyermek- és Ifjúsági Néptáncfesztiválon is. 
 

 

Tóth Gábortól megtudtuk, saját rendezvényekkel is ké­szülnek, ugyanis május 7-én rendezik meg a Deszki Faluházban a Rözögtessük mög – Dél-alföldi Szóló- és Páros Táncok Országos Versenyét, június 19-én pedig évzáró gálát tartanak. Kiemelte, külföldön is részesei lesznek két szakmai fesztiválnak, az ifjúsággal és a felnőttekkel Hollandiába, míg a kisebbekkel Franciaországba utaznak. 
 

 

 Megjegyezte, a külföldi utakon rá­­adásul magukat, a családjukat, a településüket és Magyarországot is képviselik. 
 

Várják az érdeklődőket 
 

 

Folyamatosan várják az új csatlakozókat a deszki, szegedi és röszkei tánccsoportjaikba, va­­lamint az adó 1 százalékból származó felajánlásokat is szívesen fogadják a Deszk Község Népművészetéért Alapítványon keresztül, melynek adószáma: 18475623-1-06. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!