Felújítják a méhlegelőket Szegeden, ahol szükséges, újravetik a növényeket

2022.03.26. 14:00

Boronálják a gyepeket, egyszerű oka van

Gyepboronálást végez a környezetgazdálkodás Szegeden, a cél a szellőztetés, regenerálás. A méhlegelők egy részét is újravetik tavasszal.

Farkas Judit

Boronálják a gyepet az újszegedi ligetben. A munka célja a gyepszellőztetés. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: [email protected]

Az elmúlt hónapban sokan láthatták Szeged különböző pontjain multifunkcionális kis­­traktorokat, amint borona­szerű adapterrel hajtanak vé­­gig a nagyobb gyepes közterületeken. Mi a gyerekeimmel a Mátyás téren csodálkoztunk rá a műveletre. 
– A hetekben gyepboronálást végzünk Szeged területén. A gyepborona regenerálja a gyepfelületeket, gyepszellőztetés céljából alkalmazzuk ezt a technológiát tavasszal – tudtuk meg Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetőjétől. 
 

 

A téli időszakban, ahogy azt Makrai László összefoglalta, gyepfilc, az árnyékos ré­­szeken pedig moha keletkezik a felületen, így erősen akadályozott az oxigén- és a vízfelvétel. A betegségek és kó­­r­­okozók is ideális táptalajt találnak az említett filcrétegben. A nagy fordulatszámon dol­­gozó borona vékony, 3–5 centiméter mély szellőztetőké­seivel alaposan megtisztítja a gyep tövét az elhalt növényi részektől, így élettér keletkezik az új tövek, hajtások, bokrosodás számára. A levegő és a víz ismét eljut a gyökérzónába, „felfrissül” a kezelt terület. A bo­rona elsimítja továbbá a ta­­laj­egyenlőtlenséget: ez az áp­­rilis elején kezdődő fűnyírás szempontjából is fontos. 
 

 

Szegeden nagyobb gyepterületeken használják a gyepboronát. Kezelik például az újszegedi liget, a Mátyás és Kálvária tér, az Alsó-Nyomási sor, az Agyagos–Gyöngyvirág—Hont Ferenc–Lomnici utca által köz­­rezárt terek gyepfelületeit, a Dugonics temető előtti gyepet a Rózsa utcában, a Kereskedő köz, a Kollégiumi út, a Móravárosi körút, a Molnár, a Selyem, a Tápai utca tereit. A környezet­gazdálkodás igazgatója azt ja­vasolta a kerttulajdonosoknak: érdemes a házi díszkertekben is hasonlóan eljárni. 
 

Megkérdeztük, mi lesz a sorsuk a tavalyi méhlegelőknek. Kiderült, hogy azok továbbra is táplálják majd a beporzó ro­­­­varokat, egyes méhlegelők vi­­rágai sikeresen „újravetették magukat”, ahol pedig ez nem sikerült, azokat újratárcsázzák és -vetik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!