Elérte a 15 évet a magyarországi autópark átlagos életkora

2022.03.20. 12:30

Egy szomorú rekord margójára

Az új autók hiánya miatt már kereken 15 év a hazai autópark átlagéletkora, a használt import túlsúlya idén még tovább ronthatja ezt az értéket. Mindezt súlyosbíthatja a chiphiány és az ukrajnai háború.

Munkatársunktól

Egyre öregebb autók gurulnak az utakon. ILLUSZTRÁCIÓ: TÖRÖK JÁNOS

Idén az első két hónapban 22 ezer 481 import használt személyautó kapott hazai rendszámot a DataHouse adatai szerint, 10 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi hasonló időszakban. Eközben új autóból mindössze 17 ezer 537-et regisztráltak, ami 11 százalékkal marad el a tavaly ugyanekkor mért hasonló értéktől. 

 

– A chiphiány miatt lecsökkent újautó-kínálat miatt mára jelentősen nőtt a használt kocsik súlya a frissen forgalomba helyezett személyautók körében – magyarázza Halász Bertalan. 

 

A JóAutók.hu vezérigazgatója hozzátette, tavaly az év első két hónapjában a forgalmit kapó autók 49 százalékát adták az új kocsik, idén ez az arány már 44 százalék alá esett. Ennek hatására várhatóan idén is tovább öregszik a hazai személyautó-állomány, amelynek átlagéletkora tavaly év végére már elérte a 15 évet, ami egy meglehetősen szomorú rekordot is jelent. 

 

A szakportál múlt hónapban végzett felmérése szerint az újautó-forgalmazó cégeknek csupán a harmada számít arra, hogy az iparágat érintő félvezetőhiány hatásai még az idén megszűnhetnek. Egy elhúzódó ukrajnai háború pedig még tovább ronthat a helyzeten, így a magyarországi újautó-eladások szintje jó esetben is a tavalyi 122 ezerhez hasonló mértékű lehet. 

 

A használtautó-import aktivitása – részben az újautó-piacról áthúzódó pótlólagos kereslet miatt is – egész évben magas szinten stabilizálódhat: a tavalyi 132 ezret követően idén akár 140 ezerre is nőhet a behozott használt autók száma a szakember szerint. 

 

A 2017 májusában indult JóAutók.hu Magyarország első ellenőrzött használtautó-piactere. Az oldal célja, hogy a tisztességesen működő kereskedők kínálatát összekapcsolja azokkal a biztonságorientált vásárlókkal, akik szeretnék elkerülni a használtautó-vásárlás során felmerülő buktatókat. Az oldalon minden kereskedő csak előszűrést követően jelenhet meg, amely a céges és szakmai háttér mellett az autóállomány minőségére, valamint a vásárlói visszajelzésekre is kiterjed. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!