Vezető hírek

2022.03.21. 07:00

Egyre aktívabbak a polgárőrök

A mostani hétvégén is sok dolguk volt a határt őrző rendőröknek és katonáknak, akiknek a polgárőrök is egyre többször segítenek.

Suki Zoltán

20211215 roszke hatar migrans MIGRANS ARCAT KI KELL TAKARNI csongrad megye havran zoltan magyar nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Több mint hatvan illegális határátlépőt tartóztattak fel a napokban a polgárőrök. Batiz István, a Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke a Délmagyarországgal azt közölte, hogy a Szeged-Tarján és az Alsóváros Polgárőr Egyesület tagjai egyetlen éjszaka 62 illegális migránst tartóztattak fel. 

 

Persze nem pihentek a rendőrök sem. Csak szombat estétől vasárnap reggelig száz migránst állítottak meg a megyében. Először a Szeged Határrendészeti Kirendeltség, a Készenléti Rendőrség járőrei a honvédekkel, a cseh és az osztrák rendőrökkel közösen bukkantak 70 emberre, akik nagyobb csoportokban lépték át illegálisan a határt. A migránsok Szeged-Gyálarétnél, Ruzsánál és Ásotthalomnál próbálkoztak. A csoportok tagjai afgán, szír, szomáliai, török és indiai állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. 

 

Nem sokkal később újabb 13 embert találtak, akkor is Ásotthalomnál. Abban a csoportban afgánnak mondott férfiak voltak, de igazolni ők sem tudták magukat. 

 

Szegedig pedig 17-en jutottak el. Őket a Csongrád-Csanád megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök a cseh rendőri kontingens munkatársaival közösen fogták el. A határsértők mindannyian szír állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért, ahogy a többieket, őket is visszakísérték a biztonsági határzárhoz. 

 

A Csongrád-Csanád megyében elkapott illegális bevándorlók szinte mindegyike Szerbia felől jut be az országba. A migrációs nyomás pedig nem enyhül. Szerbiai lapértesülések szerint egyre több illegális bevándorló érkezik a határ menti, többségében magyarok lakta településekre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!