Van megoldás a fizetési nehézségekre

2022.03.14. 09:00

Előfordulhat olyan, hogy probléma kifizetni a rezsit, de van megoldás

Előfordulhat olyan élethelyzet, amikor probléma a rezsiszámlák kifizetése, olyan a szociális környezet, hogy valakinek szüksége lehet a védendő fogyasztókat megillető kedvezményekre. Az energiahivatal szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat.

K. A.

A Magyar Energetikai és Köz­­­mű-szabályozási Hivatal (MEKH) hangsúlyozza, át­­me­ne­­ti fizetési nehézség esetén bárki kérhet a szolgáltatótól haladékot vagy részletfizetési lehetőséget. A társaságok ezek megadásáról vagy elutasításáról az üzletszabályzatukban meghatározott feltételek mentén dönthetnek. Megvizsgálhatják például, hogy a kérelmező korábban miként tett eleget fizetési kötelezettségeinek. 
 

Határidő 
 

Általános szabály, hogy ha problémát okoz a számla befizetése, érdemes ezt mielőbb – még a határidő lejárta előtt – jelezni a szolgáltatónak. További segítséget adhatnak a települések önkormányzatai, illetve a szociális segélyező szervezetek is. 
 

A lakossági fogyasztók bizonyos csoportjait különleges bá­­násmód illeti meg, védendő fogyasztói státuszt kaphatnak szociális helyzetük vagy egészségi állapotuk alapján. Ezt a villamosenergia- és a földgáz­elosztóknál, illetve a víziközmű-szolgáltatóknál lehet igényelni. 
 

 

A nyilvántartásba vételt a fo­­gyasztónak kell kérelmeznie, és a jogosultságot bizonyítania is kell. A határozott időre szóló igazolást általában a támogatását folyósító és megítélő szerv – például az önkormányzat, a Magyar Államkincstár – vagy a kezelőorvos adja ki. Általános szabály, hogy a megújítást minden év már­­cius 31-ig be kell nyújtani a szolgáltatóhoz, ám előfordulhat, hogy a tartós, már nem javuló egészségi állapot véglegessé teszi a státuszt. 
 

Jogosultság 
 

A kétféle védendő fogyasztói tí­­pus, vagyis a szociális helyzet vagy az egészségi állapot nem zárja ki egymást, ám más-más tényezők alapozzák meg a jogosultsági feltételeket, és a kedvezmények is különbözőek. 
 

 

Szociálisan védendő fo­­gyasz­­tó lehet az időskorúak já­­radékában, lakásfenntartási tá­­mogatásban, ápolási díjban, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, vagy három éven belül otthonteremtési tá­mogatásban részesülő felhasználó. Ahogy az aktív korúak el­­látására jogosult fogyasztó, a nevelőszülő és a Nemzeti Eszközkezelővel bérleti jogviszonyban álló magánszemély is. 
 

Együttműködés 
 

A szociálisan védendő fogyasztókat megilleti a rugalmasabb részletfizetési lehetőség és az előre fizetős mérő alkalmazása földgáznál és a villamos energiánál. Fontos tudni, hogy ők is kikapcsolhatók a szolgáltatásból. Amennyiben a részletfizetéssel vagy a haladékkal kapcsolatos egyeztetés a szolgáltatóval nem vezet eredményre, illetve a fogyasztó nem működik együtt az előre fizetős mérő felszerelésében, a társaság kezdeményezheti a szolgáltatás felfüggesztését vagy – víziközműnél – a korlátozását. 
 

 

A fogyatékkal élő felhasználó abban az esetben kaphat védendő fogyasztói státuszt, ha vakok személyi járadékában vagy fogyatékossági támogatásban részesül. Az őket megillető kedvezmények lehetnek például a havi mérőóra-leolva­sás, a készpénzben történő szám­­lakiegyenlítés lehetősége a felhasználási helyen, az általánostól eltérő mérőhely-kialakítás, illetve a kikapcsolás alóli mentesség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!