A nagydíjat és Az év női agrárvállalkozója díját is megkapták

2022.03.19. 17:44

Nemes-Nagyék a paradicsomban találták meg a számításukat

Tavaly év végén a 80. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár díjátadóján a sándorfalvi székhelyű Nemeskert Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Nemes-Nagy János vehette át a nagydíjat kertészet kategóriában. Felesége, Nemes-Nagyné Vas Andrea pedig a Portfolio Csoport által rendezett Agrárszektor 2021 Konferencián Az év női agrárvállalkozója díjat kapta meg.

Arany T. János

Nemes-Nagy János és felesége, Andrea 2003-ban házasodtak össze, majd sorban jöttek a gyerekek: Dóra már 18, Anna 16, János 13 és Rudolf pedig10 éves. Fotók: Török János

– Nehéz ezt így összefoglalni, mert én ebbe születtem bele. Mindig azt láttam, hogy a szüleim dolgoznak, és mi a korukhoz mérten kivettük ebből a részünket. Kiskorom óta nem láttam mást, csak a fóliát – kezdte a beszélgetést Nemes-Nagy János, a sándorfalvi székhelyű Nemeskert Kft. ügyvezető-tulajdonosa, amikor azt kértem, idézze fel a kezdeteket.

 

Élet a fólia körül 

 

– Mindig arra mentünk, amerre többet lehetett termelni, alkotni. Igyekeztünk magunkból a legtöbbet kihozni. Így kerültünk egy szuper szegedi családi házból egy Szatymaz és Sándorfalva közötti tanyára, aminek az volt az oka, hogy nagyobb volt a terület, ahová fóliát lehetett építeni. Mindig próbáltunk az adott lehetőségből a legtöbbet kihozni. A nyolcvanas évek elején virággal foglalkoztunk, akkor az adta viszonylag kis területről a legtöbb bevételt. Így köszöntött ránk a rendszerváltás – mesélt a kezdetekről János. 

 

Csirketelep eladó 

 

– Édesapám vásár napján, vasárnap született, megvolt benne a kereskedelmi érzék. Ő látta meg 1992-ben a hirdetést, hogy csirketelep termálkúttal eladó Bakson. A termál szóra figyelt fel, de aztán jöttek a bizonytalanságok. milyen az a kút, milyen a csirke, és hol a francban van Baks. De édesapámnak volt hozzá lendülete és spiritusza. Amikor megvette az árverésen a csirketelepet, 19-re húzott lapot. 

 

Majd két hét múlva 

 

– Éppen akkor pénzünk sem volt, de ez azóta is így van. A feleségem mindig mondja, hogy annyit dolgozunk, olyan sokat kockáztatunk, hát miért nincs soha pénzünk? Pénzünk, az nincs, de a vagyonunk nő, mert mindig mindent visszaforgatunk a vállalkozásba. Van is ezzel kapcsolatban egy másik családi szállóige. Amikor arról beszélünk, hogy mikor lesz jobb, mikor szedünk többet, húsz éve mindig az a válasz, hogy majd két hét múlva. 

 

Üvegház vagy fólia?

 

– Belecsöppentünk a csirke világába. Azoknak az embereknek a segítségével, akiket átvettünk, hatalmas hittel és bizalommal, egyszer csak jöttek a számok, ami lökött rajtunk, biztos anyagi helyzetet teremtett, megmutatta, hogy a fólián kívül is van élet. De nem akartuk, hogy a csirke háttérbe szorítsa a kertészetet. Engem mindig az hajtott, hogy a legjobbat és a legmodernebbet próbáljam csinálni. Amikor üvegházra kijött a pályázati lehetőség, kihasználtam pedig őrült nagy dilemma volt, hogy üvegház vagy fólia. Az üvegház iszonyú drága, de én a 70-es évek végétől folyamatosan fóliát húztam, és a hátam közepére nem hiányzott. A pályázatnak volt egy kitétele, zöldséget lehetett termeszteni, de ahhoz nem értettem, virágkertész voltam – mesélte tovább a családi vállalkozás történetét. 

 

Randevú az üvegháznál 

 

Nemes-Nagyék két fél hektárral kezdték Bakson és Balástyán. Az egyikbe paprikát, a másikba paradicsomot ültettek. 

 

– Amit el lehetett követni hibát, mi elkövettük, de túléltük, és már akkor láttuk, nekünk testhezállóbb a paradicsom – mondta János. Feleségével 2002-ben ismerkedtek meg. Az első randevú a borfesztiválon volt, a második az üvegháznál.

 

– Meg akartam mutatni neki, hogy ez vagyok én, kíváncsi voltam a véleményére. 2003-ban már férj és feleség voltunk. Új lendületet kaptunk egymástól, majd sorban jöttek a gyerekek: Dóra 18, Anna 16, János 13 és Rudolf 10 éves. Reméljük, lesz, aki továbbviszi a családi vállalkozást közülük, de semmit nem erőltetünk rájuk – mondták a szülők. 

A családfő, Nemes-Nagy János a fóliában nőtt fel. Ma már üvegházakban gazdálkodnak, amit geotermikus energiával fűtenek. Majdnem az összes nagy multit ők látják el paradicsommal.

Második generációs családi vállalkozás

 

A Nemeskert Kft. második generációs családi vállalkozás, amelynek alapjait idősebb Nemes-Nagy János rakta le 1975-ben. Folyamatos modernizáció és bővítés mellett jelenleg 30 hektár, geotermikus energiával fűtött üvegházban gazdálkodnak. Fő profiljuk a paradicsom. Termesztenek ezenkívül még kígyóuborkát, kaliforniai típusú paprikát és fejes salátát. Termelésükre jellemző az integrált növénytermesztés (a vegyszermentes növényvédelemre való törekvés), a talaj nélküli termesztés, a nyomonkövethetőség és a szigorú minőségi előírások betartása. 

 

Szakmai elismerések

 

Tavaly év végén az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum által szervezett 80. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár díjátadóján kertészet kategóriában Nemes-Nagyék vehették át a nagydíjat, majd a Portfolio Csoport agrárrendezvényén, az Agrárszek­tor 2021 Konferencián, ahol a Portfolio Agrárdíjakat osztották ki, Nemes-Nagyné Vas Andrea Az év női agrárvállalkozója díjat kapta meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!