A visszatérő árusok élveznek majd prioritást, hogy megvédjék a helyieket a csalóktól

2022.03.02. 15:30

Vásárcsarnokot létesítenek Nagyéren

Egy régi épületből 140 négyzetméteres vásárcsarnokot alakítanak ki Nagyéren. A településen eddig nem működött piac, a kialakítandó lehetőség azonban idevonzhatja az árusokat. A vásárcsarnok helyszíne a művelődési ház mögötti és a játszótér előtti terület lesz.

Kovács Erika

Ebből az épületből alakítják ki a vásárcsarnokot. A tervek szerint még idén elkészül a beruházás. Fotó: Kovács Erika

A vásárcsarnok kialakítására a település a Vidékfejlesztési Program pályázatán valamivel több mint 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A teljes beruházás 112 millió forintba kerül, vagyis a településnek a teljes összeg mintegy 10 százalékát, 10 millió forintot kell hozzátennie. 

 

– Ezt a 10 millió forintot egyéb bevételeink terhére kell kigazdálkodnunk, de ez megéri, hiszen hosszú távon szolgálja majd a lakosságot az épület, ami többfunkciós lesz – vetítette előre Lőrincz Tibor polgármester. 

 

A nagyéri önkormányzat első közbeszerzése sikertelen volt, a második viszont eredményes, már a szerződéskötés folyamatáig jutottak. 

 

– Az alapelvünk, hogy ha Nagyéren történik bármilyen beruházás, akkor legalább alvállalkozóként helyieket is vonjanak be a munkába. Ez a törekvésünk a mostani fejlesztés esetében is. A tereprendezést, az épület kiürítését elkezdtük, egy részét lebontjuk. A megmaradó épületrészben alakítja majd ki a fővállalkozó a 140 négyzetméteres vásárcsarnokot, hűtőkamrával, kiszolgálóhelyiségekkel. A legnagyobb részt természetesen a vásárterület kapja – mondta Lőrincz Tibor. 

 

Az épület falait szigetelni kell, födémcsere is szükséges. A csarnok napelemeket is kap. Nagy­éren ez lesz a negyedik olyan épület, aminek a világítását, fűtését, hűtését napelemek termelte energiával oldják meg. Szeretnék még idén befejezni az építkezést. 

 

Nagyéren jelenleg nincs piac, de a helyieknek igényük lenne vásárokra, legyen szó klasszikus piaci termékekről, vagy ruhaneműkről. A vásárcsarnok a helyi termelőknek is értékesítési lehetőséget teremt majd, illetve máshonnan érkezőket is várnak. Azok az árusok élveznek majd prioritást, akik rendszeresen vissza kívánnak járni Nagyérre, a vándorárusoktól megóvják a helyieket. 

 

 

A vásárcsarnokot akár sertésfeldolgozásra is ki lehet majd bérelni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!