Vezető hírek

2022.03.18. 07:00

Zacskóba nem szabad benzint tenni

Felvásárlási pánik alakult ki kis híján a napokban az üzemanyagpiacon. Benzint akart venni az is, akinek valószínűleg éppen szüksége sem volt rá. Így fordulhatott elő, hogy sokan olyan edényekbe tették, vagy akarták tenni az üzemanyagot, amibe nem szabad.

Üdítőspalackba nem szabad benzint tenni. Fotó: Török János

Az éghető folyadék, így a benzin és a gázolaj csak a folyadék hatásának ellenálló, a folyadékra gyújtási veszélyt nem jelentő, jól zárható edényben tárolható. Ezt a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője mondta. 

 

Molnár Krisztinát azután kerestük meg, hogy felvásárlási pánik alakult ki kis híján a napokban az üzemanyagpiacon, és amiatt sokan olyan edényekbe tették, vagy akarták tenni az üzemanyagot, amelyekbe nem szabad. Volt aki kétliteres üdítős műanyagflakonnal, vagy vegyszeres kanával próbálkozott a benzinkutakon, ezek pedig nem felelnek meg a fentebb írtaknak.

 

Szintén fontos, hogy 5 liter feletti térfogatú edénybe benzin csak akkor szolgálható ki a töltőállomásokon, ha az a kiszolgált folyadék tárolására biztonságosan alkalmas, elektrosztatikus feltöltődés ellen védett.

 

Szállításhoz a kannát rögzíteni kell, hogy esetleges balesetnél az ne boruljon el vagy ne sérüljön meg, az üzemanyag ne szabaduljon ki, ne okozzon tüzet.

 

Az üzemanyag szállítására és tárolásra előírt tűzvédelmi előírásokat az OTSZ, vagyis az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza. Épületek esetében az épületek jellegéből adódó korlátozások és engedmények lehetnek. Fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó folyadék a benzin, mérsékelten tűzveszélyes osztályba tartozó folyadék a gázolaj.

 

Molnár Krisztina szerint általánosságban elmondható, hogy egy társasházi lakásban maximum 10 liter fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó (például benzin) és legfeljebb 30 liter mérsékelten tűzveszélyes osztályba tartozó folyadék (például gázolaj) tárolható.

 

 

Családi házban legfeljebb 20 liter benzin tárolható maximum 20 liter űrtartalmú tárolóeszközben, összesen legfeljebb 60 liter gázolaj.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!