Szegedi hírek

2022.04.22. 11:10

A háború elszenvedőit segítik a szegedi orvosok

Fontos használati cikkeket és élelmiszereket gyűjtött az ukrajnai menekülteknek az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Intenzív Osztálya. A bajban lévőkhöz a szegedi Honvéd Téri Református Egyházközösség segítségével juttatják el az adományokat. Nem ez az első, hogy az egyetem dolgozói segítő kezet nyújtanak a háború károsultjainak.

Munkatársunktól

Babik Barna Kereskényi Sándornak adta át az adományokat. Fotó: Molnár Dóra

Pelenkákat, bébiételeket, nassolnivalókat, játékokat, ruhaneműket gyűjtöttek az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és In­­tenzív Terápiás Intézet Intenzív Osztályának munkatársai az orosz–ukrán háború ukrán elszenvedőinek – derült ki a Szegedi Tudományegyetem be­­számolójából. Az adományokat Babik Barna, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Te­­rápiás Intézet igazgatója és munkatársai a szegedi Honvéd Téri Református Egyházközösségnek adták át, amely a napokban juttatja el a felajánlásokat a bajbajutottakhoz. 

Fotó: Molnár Dóra


 

 Felesküdtünk az orvoslásra, arra, hogy gyógyítunk, hogy em­­beri sorsokat tegyünk jobbá, amelybe jelenleg az is beletartozik, hogy olyan családokon, anyákon, gyerekeken segítünk, akik elhagyni kényszerültek otthonaikat. Ez adta az apropóját annak, hogy az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Te­­rápiás Intézet Intenzív Osztályának dolgozói összegyűjtötték azokat a legfontosabb használati cikkeket, amelyekkel reményeink szerint hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a családoknak eb­­ben a borzasztóan nehéz helyzetben, amelyet a háború okozott, könnyebb legyen 

– mondta el Babik Barna. 
 

Az igazgató jelezte, egy megbízható és hiteles csatornán keresztül szerették volna eljuttatni az adományokat a rászorulókhoz, ezért választot­ták a szegedi Honvéd Téri Református Egyházközösséget. 
 

Kereskényi Sándor lelkész az összegyűjtött használati cikkek átvételekor hangsúlyozta, egyházközségük húsz éve viseli szívén a kárpátaljai gyermekek sorsát, az orosz–ukrán háború azonban újabb csatornát nyitott meg a segítségnyújtásra. 
 

 Első körben a Magyarország­­ra érkezőket próbáltuk meg el­látni, néhány hete azonban az Ukrajnában ragadtakat igyekszünk segíteni különféle használati cikkekkel. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet által összegyűjtött holmik is ide kerülnek majd. Olyan, egyelőre háborútól mentes közösségekhez, amelyeknek tagjai befogadták azokat, akiknél javában dúlnak az összecsapások, és egyre nagyobb kihívással néznek szembe 

– számolt be. 
 

A szegedi Honvéd Téri Református Egyházközösség lelkésze elárulta, az adományokat hetente, kéthetente a somorjai testvérgyülekezetükkel összefogva juttatják el a háborúmentes térségekbe. 
 

A Szegedi Tudományegyetem egyébként többféle módon segíti az ukrajnai menekülteket, például a háború kirobbanásakor 150 kollégiumi férőhelyet ajánlott fel számukra, valamint az egészségügyi ellátás is biztosított nekik Szegeden. Továbbá április 11-én Operacsillagok címmel jótékonysági gálaestet rendezett a Bartók Béla Művészeti Kar a Szegedi Nemzeti Színházzal és a Szegedi Szimfonikus Zenekarral közösen, a kétórás esemény bevételét pedig az ukrajnai károsultakhoz juttatták el. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!