Vezető hírek

2022.04.06. 18:18

A Nobel-díjas tudósról nevezték el a szegedi akadémia kollégiumát - Galéria

Bert Sakmann német fiziológusról nevezte el új kollégiumát a Nemzeti Tudósképző Akadémia. A névadó ünnepséget szerdán tartották meg, ekkor bejelentették, új szárnnyal bővítik ki az épületet, így alapkőletételt is tartottak a program részeként.

Kiss Anna

Bert Sakmann orvostudományi Nobel-díjas német fiziológus nevét viseli szerdától a Pacsirta utca 31. szám alatti épület. Fotó: Kuklis István

Bert Sakmann orvostudományi Nobel-díjas német fiziológus nevét viseli szerdától a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) kollégiuma, melyet a Pacsirta utca 31. szám alatt alakítottak ki a volt Hotel Bella helyén. Az intézmény névadó ünnepségét a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány által szervezett Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok XVIII. Találkozója részeként tartották meg.

 

Az eseményen Bert Sakmann kifejtette, az NTA programját azzal a céllal hívták életre egy évtizede, hogy közelebb hozzák a fiatalokhoz a természettudományokat, megismerkedhessenek a laboratóriumok világával, és eldönthessék, milyen területen kutatnak majd.

 

Az alapítvány kuratóriumi elnöke, Varró András a szerdai ünnepségen arról beszélt, hogy a program a hagyományos iskolarendszerrel párhuzamosan végigkíséri a 16 és 36 év közöttieket, ezzel itthon tartva a legkiválóbb természettudományos érdeklődésű diákokat minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás biztosításával.


A négynapos konferencián és a kollégium névadó ünnepségen három Nobel-díjas professzor személyesen is jelen volt: Bert Sakmann, Erwin Neher és Aaron Ciechanover, míg két Nobel-díjas, Kurt Wüthrich és Peter C. Doherty, online vett részt az eseményen. Rajtuk kívül számos külföldi és belföldi, nemzetközileg elismert tudós is eljött, hogy tiszteletét fejezze ki Bert Sakmann személye és eddigi szakmai élete előtt.

 

 

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke arra emlékeztetett, Bert Sakmann 2012-ben fontos szerepet töltött be a Szegedi Tudós Akadémia (SZTA) megalakulásában, ami azóta a Nemzeti Tudósképző Akadémiává vált. Hozzátette, az elmúlt években számos konferencián vett részt, tavaly ősz óta pedig az akadémia képzési főigazgatója.

 

A diákotthonban 20 szoba, 1 kisebb fitneszterem, valamint 1 nagyobb közösségi tér kapott helyet. Az akadémia a közeljövőben bővíti a kollégium kapacitását, a meglévő épület mellé egy új szárnyat építenek, ahol a kollégiumi szobákon kívül helyet kap majd egy konferenciaterem és az ezt kiszolgáló vendéglátóegység is. Ennek alapkövét is a szerdai ünnepségen tették le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!