Zengett és dübörgött a tehetség a szegedi városházán

2022.04.26. 19:18

Díjátadó gálaestet tartott a Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozata – Fotók

Szólóének, néptánc, szólóhangszer, szavalat, vers- és prózaírás kategóriában is díjazta a Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozata díjnyertes, ifjú pályázóit. A szegedi városházán kedden tartott díjátadó gálaesten a nyertes fiatalok ízelítőt is adtak tehetségükből.

K.K.

Szavalat, szólóhangszer és -ének, folklór-népzene és néptánc, valamint vers- és prózaírás kategóriákban díjazták a tehetséges fiatalokat. Fotó: Frank Yvette

A Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozata 2001 óta hirdeti meg kulturális programjait és pályázatait a középiskolás diákok számára, hogy lehetőséget biztosítson a fiatal tehetségek számára, hogy tanintézményük falai közül kilépve bemutatkozhassanak a város nagyközönségének. A 22. Művészeti Fesztivál és Irodalmi pályázat díjait kedden adták át ünnepélyes keretek között a szegedi városházán. 

 

A megjelenteket Csapó Benő, a Dugonics Társaság elnöke és Révészné Papp Klára, az ifjúsági tagozat elnöke köszöntötte. – Köszönet és öröm dolgozik bennem. Az öröm annak szól, hogy két év kényszerszünet után ismét jelenléttel szervezhettük meg az idei programjainkat. A köszönet pedig annak, hogy kedves tanár kollégáim idén is újra felkészítették a diákokat rendezvényeinkre, pályázatainkra. Rendkívül fontos, hogy a gyerekek tehetségüket, tudásukat ne csak iskolájukban, de a város nagyközönsége előtt is bemutathassák. Meggyőződésünk, hogy ez nagyban segíti önértékelésük fejlődését – fogalmazott Révészné Papp Klára, aki hozzátette, a tagozat tavaly ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, ám a pandémia meghiúsította a jubileum méltó megünneplését. Idén ősszel azonban a tervek szerint ezt pótolják, többek között jubileumi emlékkönyv kiadásával készülnek. 

 

A művészeti fesztiválon pályázott fiatalok műsorszámait illusztris személyekből álló zsűri bírálta el. A bizottság tagja volt Dombiné Kemény Erzsébet zongoraművész, az SZTE Pedagógusképző Kar Ének-Zene Tanszékének docense, Kerek Attila nyugalmazott önkormányzati főtanácsos, Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatója és Balaton Renáta táncpedagógus, Nívó-díjas koreográfus. Az irodalmi pályázatokat elbíráló bizottság szintén neves ítészekből állt össze, tagja volt Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat főszerkesztője, Pusztai Virág újságíró, az SZTE Pedagógia Kar adjunktusa és Károlyi Attila, a Dugonics András Piarista Gimnázium magyartanára. A díjátadó gálán a dobogós helyet elért pályázók a művészeti fesztivál vonatkozásában vers- és prózamondás, szólóhangszer, szólóének, folklór-népzene és néptánc kategóriában, az irodalmi pályázat vonatkozásában pedig vers- és prózaírás kategóriákban vehették át díjaikat. 

 

Az ünnepség résztvevői ízelítőt is kaptak a díjnyertes fiatalok tevékenységéből. Zengett és dübörgött a tehetség a városháza dísztermében. Nagy Huba lendületes zongora-, Szalai Márton bravúros kürtjátékával nyűgözte le a közönséget. Kocsis Ádám fülbemászó kobozszólójával, Kóthay Kornél kiváló néptánc szólójával bizonyította, hogy él és virul a magyar virtus. Burján Renáta, Czinkota Lili és Gábor Zalán szavalattal, Ugrai Éva, Török Rubin és Györgyi Eszter Andrea pedig szólóénekkel váltotta ki a közönség tapsviharát.  Árvai-Nagy Csenge klarinétján ABBA-slágerrel kedveskedett a közönségnek, produkciója alatt nem volt láb a padokban, amely immunisnak bizonyult volna a Mamma Mia ütemére. 

 

Az irodalmi pályázat díjnyertes alkotásaiból is kitűnő válogatást hallhattak a gálaest résztvevői, ifjú költőtehetségként mutatkozott be Szendrényi Borbála, Dombi Gergő és Szirmai Zalán. 

A rendezvény végén a társaság elnöksége külön köszönetet mondott a felkészítő pedagógusoknak, akiket szintén díjjal méltattak. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!