Már 1,3 millióan fizetnek telefonnal vagy okosórával bankkártya helyett

2022.04.05. 07:00

Egyre népszerűbb a mobilpénztárca

Tempósan növekszik az okostelefonos fizetések száma és forgalma Magyarországon. A múlt év végén már több mint 1,3 millió bankkártya volt túl a mobiltelefonba történő „költözésen”.

K. A.

Egyre gyakrabban fizetünk okoseszközzel. Fotó: Török János

A bankkártyás fizetéseknél tempós a növekedés, a legfrissebb, 2021 egészére vonatkozó jegybanki adatok szerint abszolút rekord született. 

 

– Először volt példa 1 milliárd feletti kártyás tranzakcióra, ami 21 százalékos többletet jelent 2020-hoz képest, a magyarországi bankkártyás vásárlási forgalom pedig hasonló növekedéssel megközelítette a 10 ezer milliárd forintot – derül ki a money.hu összeállításából. 

 

Bár a tranzakciószámot és a forgalmat nézve még alacsony az úgynevezett mobiltárcás fi­­zetések aránya, ezen a területen óriási növekedés látható. A Magyarországon kibocsátott bankkártyák száma maradt a 9,9 millió darabos szinten, miközben a mobiltárcába regisztrált, azaz okostelefonba vagy -eszközbe, például okosórába „illesztett” kártyák száma megközelítette az 1,3 milliós szintet. Tehát 100-ból 13 bankkártya tulajdonosnak már nem kell elővennie a pénztárcáját, előhalászni a plasztikot, ha fizetni akar. 

 

A mobiltárcás fizetések szá­ma 2021-ben 112, a forgalom összege 114 százalékkal nőtt. Ez összesen 123 millió tranzakciót jelentett több mint 730 milliárd forintos értékben. A bankok is igyekeznek ösztönözni a mobiltárcás fizetést, emellett egyre nagyobb teret nyernek a technológiai óriások fizetési megoldásai, így például az Apple Pay vagy a Google Pay. 

 

Érdekes ugyanakkor, hogy a készpénzhez és bankkártyához képest a mobiltárcás fizetést so­­kan kevésbé tartják biztonságosnak. – A kényelem- és biztonságérzet alacsony foka mellett az innováció iránti nyitottság hiánya az, amely hátráltatja az új fizetési módok kipróbálására való hajlandóságot – derül ki a Mastercard kutatásából. 

 

Pedig a kényelemben és biztonságban sincsenek hátrányban a mobiltárcák. Ha otthon hagytuk a pénztárcánkat, a kártyánkat, azt később vesszük észre, mint mobilunk eltűnését. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!