Magyarországon halnak meg a legtöbben daganatos betegség következtében

2022.04.23. 16:00

Fókuszban az onkológia és a rákszűrés

31 ezer 623 beteg vesztette életét rosszindulatú daganat miatt 2020-ban hazánkban. A lakosságarányosan számított rák következtében elhunyt személyek listáját Magyarország vezeti Európában. Ugyanakkor van megoldás arra, hogy a rák kialakulásának kockázatát csökkentsük, ebben segít az Európai rákmegelőző kódex 12 pontja.

K. A. R.

Szegeden minden év októberében mammográfiás szűrődélutánt tartanak, mert csakis ezzel a módszerrel szűrhető ki a korai emlőrák. Archív fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Európában továbbra is Magyarországon halnak meg a legtöbben rosszindulatú daganatos betegség következtében lakosság­arányosan. Minden ötödik férfi és minden tizedik nő idő előtt, 75 évesnél fiatalabb korban veszti életét emiatt – derült ki az Affidea Magyarország lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Az április 10-i nemzeti rákellenes nap kapcsán közölték, a rákszűrő és utókövető képalkotó diagnosztikai szolgáltatások mellett onkológiai szakrendelést is indítottak. 
 

A közelmúltban megtartott nap célja felhívni a figyelmet a rákmegelőzés fontosságára. Ezen a napon született egykor a magyar rákkutatás úttörőjének tartott Dollinger Gyula sebész, egyetemi tanár, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot. 
 

31 ezernél is több halálesetet okozott 
 

2020-ban Magyarországon 66 874 esetben diagnosztizáltak rosszindulatú daganatos betegséget, és ugyanebben az évben 31 623 beteg vesztette életét rák következtében. Ma egy magyar férfinál 20 százalék az esélye annak, hogy 75 éves kora előtt meghal valamilyen rosszindulatú daganatos betegség miatt, ugyanez az esély a nőknél 13 százalékos. A férfiak között a bőrdaganatokat nem számítva a tüdőrák, a prosztatarák, a vastagbélrák, a hólyag- és veserák fordul elő a leggyakrabban, míg a nőknél az emlődaganat, a tüdőrák és a vastagbélrák áll az előfordulási lista élén, ezt követi a méhtest rosszindulatú daganatos megbetegedése és a hasnyálmirigyrák. A lakosságarányosan számított rák következtében elhunyt személyek listáját Magyarország vezeti Európában. 
 

Rákszűrés és onkológiai szakrendelés 
 

A rosszindulatú daganatok felismerését, a szűrővizsgálatokat a legtöbbször valamilyen képalkotó eljárással végzik. Ennek kapcsán Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója elmondta, hazánkban az emberek kevésbé járnak szűrésre, emiatt is kimagasló a daganatos betegség következtében elhunytak aránya. Hangsúlyozta, minél korábbi stádiumban ismernek fel egy rosszindulatú elváltozást, annál nagyobb az esély a sikeres kezelésre. 
 

A daganatos betegségek szűrését és utókövetését szolgáló képalkotó diagnosztikai vizsgálatok mellett rendkívül fontos szerepe van az onkológiai szakrendelésnek is. A szakember rámutatott: az onkológia a különböző gyógyszeres kezelési eljárásokat foglalja magába. Ezek a kezelések történhetnek a sebészeti beavatkozás előtt, a daganat megkisebbítésének céljából, valamint műtét után a daganatmentesség fenntartása érdekében is. Kiemelte, az onkológia igen dinamikusan fejlődő szak­ág, többfajta gyógyszertípussal: hormonterápia, kemoterápia, célzott biológiai kezelések, immunterápiák. 
 

Kardos Lilla szerint a pácienseknek egyre inkább igényük van arra, hogy tájékoztatást kapjanak a kezelések hatékonyságáról és a mellékhatásokról. Az Affidea Magyarország onkológiai rendelésén másodvéleményt is lehet kérni egy-egy rákterápiáról, a beteg tájékozódhat a rákbetegséggel és kezelési lehetőségekkel kapcsolatban, segítséget kap a terápiás alternatívák tekintetében, valamint arról is informálódhat, hogy miként támogatható, tartható fenn az életminőség a kezelések során – magyarázta. 
 

12 módszer a rák megelőzésére 
 

Az Egészségügyi Világszervezet és Nemzetközi Rákkutató Ügynökség kidolgozott egy egész Európára vonatkozó ajánlást, az Európai rákmegelőző kódexet, amelyben 12 pontban foglalták össze azokat a módszereket, amelyek leginkább csökkentik a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát. 
 

Eszerint úgy előzhetjük meg a daganat kialakulását, hogy nem dohányzunk, kerüljük a dohányfüstös otthonokat és munkahelyeket, megőrizzük az egészséges testsúlyunkat és naponta mozgunk. Továbbá helyesen étkezünk, vagyis sok teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyest, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, korlátozzuk a magas kalóriatartalmú ételeket, a vörös húst és a magas sótartalmú ételeket, valamint kerüljük a cukros italokat és a feldolgozott hústermékeket. Emellett csökkentsük az alkoholfogyasztást, kerüljük a közvetlen napsütést, napozáshoz fényvédő készítményeket használjunk, és követjük a munkahelyünk egészségügyi ajánlásait a rákkeltő anyagok és helyzetek elkerülése végett. 
 

Az Európai rákmegelőző kódex szerint a közvetlen napsütés kerülésével, valamint a fényvédők használatával csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát. Archív fotó: Pesti Tamás/MW
Forrás: Pesti Tamás

 

Fontos csökkenteni az otthonunk radonszintjét is többek közt gyakori szellőztetéssel. Javasolt részt venni a rákmegelőzést célzó vakcinációs programokban – hepatitis B és HPV –, de a kismamáknak ügyelni kell az anyatejes táplálásra is, mivel ez csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Ajánlott a hormonpótló terápiák kerülése, mivel ezek bizonyítottan rosszindulatú daganathoz vezetnek – hívták fel a figyelmet. Mindemellett pedig a szakemberek azt javasolták, hogy mindenki vegyen részt rendszeresen rákszűrésen. Kiemelten fontos az emlőrák, a prosztatarák, a tüdőrák és a vastagbélrák szűrése. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!