Hódmezővásárhely

2022.04.08. 15:27

Gyerekkorban kell elkezdeni a fogápolást

Fogászati ismeretterjesztő foglalkozást tartott Molnár Zsuzsanna fogszakorvos a vásárhelyi Égbőlpottyant Evangélikus Óvodában. Érdemes tudni, hogy a gyerekkorban kialakított szájhigiénés rutin megelőzheti a felnőttkori félelmeket.

T. Sz.

Mosd és védd: fogmosási rutin napi háromszor. Fotó: Frank Yvette

A főétkezés utáni fogmosás elhagyását javasolták az óvodáknak a pandémia idején, és megelőzési céllal az intézmények zömében alkalmazkodtak a felhíváshoz. Molnár Zsuzsanna fogszakorvos és Nagyné Juhász Andrea fogászati szakasszisztens, dentálhigiénikus játékos foglalkozást tartott a vásárhelyi Égbőlpottyant Evangélikus Óvodában, hogy a járvány után ismét felhívják a figyelmet arra, hogy a napi háromszori fogmosás a napi rutin elengedhetetlen része.

 

Mint azt lapunknak a szakember elmondta:  5-6 éves korig különösen fogékonyak a gyerekek, a játékos ismeretterjesztés egész életükre meghatározó.

 

 A szájüreg ápolása már az első fogak megjelenése előtt ajánlott. A későbbi rendszeres kontrollal pedig feloldhatóak félelmeik, a fogorvosi kezelés természetessé válik– hangsúlyozta Molnár Zsuzsanna. Hozzátette, felnőttként kevésbé tartanak az esetleges beavatkozásoktól azok, akik gyerekként pozitív élményekkel távoztak a fogászati rendelőből. 

 

A doktornő szerint az általános szájhigiénia sokat javult, a rendszeres kontrollra járók száma növekszik, de még van mit javítani az általánosan továbbra is rossz statisztikán. Pozitív tapasztalata, hogy a szülők többsége – személyes rossz tapasztalat miatt – fokozottan figyel gyerekeik szájhigiéniájára.

Fotó: Frank Yvette

Benséné Sándor Erzsébet, az intézmény vezetője lapunknak azt mondta,  pedagógiai programjukban kiemelten figyelnek az egészségvédelemre, annak részeként természetesen a fogmosás fontosságára is. A gyerekek megismerkednek a fogkefe szakszerű használatával, a jó és a rossz, az egészséges szájhigiénia fenntartását segítő, illetve a fogakat károsító ételekkel, italokkal.

 

A gyerekek nyitottak a témára, játékos foglalkozásokkal a napi rutinjuk természetes részévé tehetjük a napi háromszori fogápolást. Az óvodás évek alatt különösen fontos a rendszeresség kialakítása, hiszen a nagycsoportos kor már a fogváltás időszaka. Ezért különösen örültek a szakemberek megkeresésének – hangsúlyozta Benséné Sándor Erzsébet. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!