Fotók Csongrád-Csanád megye ballagásairól

2022.04.29. 17:46

Hétvégén ballagások, hétfőtől érettségi

Hétvégén elballagnak a középiskolások, hétfőn pedig megkezdődnek az érettségi vizsgák. Csongrád-Csanád megyében nyolcvankettő tantárgyból több mint 5300-an maturálnak.

Timár Kriszta

Hétfőn a magyar érettségivel kezdődik meg a középiskolások vizsgaidőszaka. Archív fotó: Török János

Fotó: Török János

A hétvégén még a buliké a főszerep a végzős középiskolások életében, jövő héttől azonban életük eddigi legkomolyabb megmérettetése vár rájuk.

 A szerenádokon már túl vannak az osztályok, pénteken és szombaton pedig minden intézményben megtartják a ballagásokat is. Ezek a kellemesebb részei a középiskola elvégzésének, ezt követően viszont számot is kell adniuk arról, amit az elmúlt években ott tanultak.

 Ez pedig nem csupán egy záróvizsgát jelent, hiszen eredménye nagyban befolyásolja továbbtanulásukat is.

 

Kezdődnek az érettségi vizsgák

 

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik az idei érettségi vizsgaidőszak, amely során 1162 helyszínen, várhatóan mintegy 114 700-an érettségiznek. Az első vizsganapon középszinten 70 944, emelt szinten pedig 2209 tanuló ad számot tudásáról az országban. Középszinten két feladatlapot kell megoldani: az első feladatlap egy szövegértési és szövegalkotási feladatot tartalmaz, a második részben pedig két szövegalkotási feladat közül kell választani. Vagy egy mű, műrészlet problémaközpontú, értelmező bemutatása, vagy két mű, műrészlet adott szempontú összehasonlító elemzése lesz a feladat. Emelt szinten egyetlen feladatlap van, az azon szereplő feladatokat pedig tetszőleges sorrendben lehet megoldani a rendelkezésre álló 240 perc alatt. Lesz egy szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor, illetve lesznek szövegalkotási feladatok is, egy műértelmező és egy reflektáló szöveget is írni kell. Mindkét típusú feladatsoron 100 pontot lehet maximálisan szerezni, helyesírási szótárt pedig lehet segítségként használni.

Kedden matematikából országosan mintegy 69 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak. Ezen az írásbelin a függvénytáblázatot lehet használni, melyből érdemes a sárgát és a fehéret is magukkal vinniük a diákoknak. Emellett lehet még használni körzőt, vonalzót, szögmérőt és számológépet, de utóbbiból csak olyat, ami szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas. A hét további részében szerdán történelemből középszinten több mint 66 ezer, emelt szinten mintegy nyolcezer diák érettségizik. Csütörtökön tartják az angol vizsgákat, pénteken pedig a németet.

Csongrád-Csanád megyében nyolcvankettő tantárgyból több mint 5300-an kezdik meg a 2022-es érettségi szezont május 2-án. Jó hír, hogy megmaradt a 2020-ben a járvány miatt bevezetett későbbi időpont, így az első heti vizsgák 9 órakor kezdődnek. Az írásbelik egészen május 23-ig tartanak, az utolsó az olasz érettségi lesz. Tavaly és 2020-ban a koronavírus-járvány miatt csak így vizsgáztak a végzős középiskolások, idén azonban visszaáll a korábbi vizsgarend, így az írásbeli vizsga mellett már szóbeli vizsga is vár a diákokra. Az emelt szintű szóbelikre 2022. június 1-9. között, a középszintűekre június 13-24. között kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!