Ősi munkaterületén tanulva őrzi génjeit a kuvasz

2022.04.30. 16:20

Horizont és feladat nélkül bezárt lélek

Génmegőrzési szándékkal ősi munkaterületére helyez ki kuvaszkölyköket a szatymazi Hunnia Kuvasz Tenyésztői és Kulturális Egyesület. Január végén Dani János és felesége makó-bogárzói, kétszáz éves pásztor felmenők tudását őrző juhászatába költözött Maci, a kecskeméti Három Fehér Kutyatenyészetből származó, akkor kilenc hetes kölyök.

Tábori Szilvia

A kuvasz lételeme az ember közelsége, az egész napos feladat. Fotók: Karnok Csaba

 Büszkék vagyunk arra, hogy szervezetünk tagjai között vannak ma is állattartással foglalkozó többgenerációs pásztor­csa­ládok. Szervezetünk egyik bizottságában ők is hallatják a hangjukat, részt vesznek szakmai elveink formálásában. 2019 óta építjük szakmai kapcsolatainkat, amelyek ide vezettek el bennünket. Erdélyben, Brazíliá­ban és idehaza, Magyarországon is több helyen dolgoznak juhászatokban, ménesgazdaság­ban, gulya mellé kihelyezett kutyáink, amelyek felnőttként a tenyészegyedek sorát gyarapítják 

– hangsúlyozta Hajnal Gyöngyi lapunknak, a Hunnia Kuvasz Egyesület Elhelyezési és Tenyésztői Programjáról. 
 

Lételemétől megfosztva 
 

Ott sertepertélt a szépen cseperedő kuvasz az elmúlt hetekben szintén a bogárzói Dani tanyán tartott kihelyezett tenyészszemlén. Tenyésztői, Bednárik János és Farkas Mária elérzékenyülve figyelték, ahogy ősi munkaterületén cseperedhet a mostanra 25 kilós pásztor kölyök. Mint azt Bednárik János magyarázta a kuvasz jelenkori megítélése kapcsán: a fajta egykor szerepe és feladata szerint szolgálta tu­­lajdonosait a gazdaságokban, tanyákon. Minden rendben is ment. Ám urbánus környezetben számtalan kuvasz került számára méltatlan helyzetbe, láncon tartva, vagy a telek egy elzárt területére szorítva. 

Arra fontos felhívni a figyelmet, hogy a tenyésztés egy igen nagy odafigyelést, szaktárgyi ismereteket és nem kevés művészi vénát kívánó tevékenység. 
 Az őrző-védő szolgálatra született fajta körül megszűnt a tér, az emberrel és a többi állattal való kapcsolat, a család szolgálatának közvetlen lehetősége. Holott lételeme a gazda közelsége, az egész napos feladat. Lássuk be, valamennyi, motivációjától megfosztott állat hátrányára változna hasonló helyzetben 

– hangsúlyozta Bednárik János. 
 

A kuvasz tud bánni az erejével, kifejezetten jól igazodik az emberhez, rendkívül figyelmes, és nagyon jól feltalálja magát különböző élethelyzetekben. Fotó: Karnok Csaba

Eltökélt őrző-védő 
 

Bejárható horizont és tér, motiváció nélkül, inger­sze­gény környezetben a kuvasz erős ön- és tulajdonvédő ösztönei miatt te­­hát előbb-utóbb kitör. Így akarja helyreállítani alapve­­tő szükségleteit. Pontosan eltökéltsége miatt ajánlott az aktív, a mozgalmas, sokszínű életet, természetjárást, az intenzív testi és szellemi tevékenységet kedvelőknek. 

 A kuvasszal az igazán sikeres együttműködés alapozása a kölcsönös tiszteleten és az ezzel párhuzamos érzelmi kapcsolaton kell alapuljon. Az idő annyiban játszik itt szerepet, amennyiben minden élőlény életében 

– tette hozzá már ismét Hajnal Gyöngyi. 

 A kölyök kiskutya még, nincs ellenállása, a junior bontogatja szárnyait, a felnőtt pedig kiteljesedve veszi birtokba erejét, az idős állat, mint minden idős élő­­lény már rögzült szo­ká­sokkal és kevésbé flexibilis alkattal él. Három-négy éves kuvasz érettnek te­­kinthető megfelelő tar­­tási körülmények között. Tud bánni az erejével, és kifejezetten jól igazodik az emberhez, rendkívül figyelmes, és nagyon jól feltalálja magát különböző élethelyzetekben. 
 

Fotó: Karnok Csaba

Éber és figyelmes kölykök 
 

Tenyésztők esetében is fontos, hogy nagy térben, lehetőleg többedmagukkal, a kölykök is a falka részeként mozoghassanak. A kuvasz óvatos kutya, és ez kölyökkorban is látszik, ideálisan tehát éber, figyelmes, aktív. Tulajdonságainak kö­­rülbelül 50 százalékát a szüleitől genetikai úton hozta, a másik felét pedig tapasztalva szerezte. Az igényes tenyésztő korának megfelelően terheli, engedi tapasztalni a kölyköket. 

A születés után az első szopás gyorsasága, erőssége irányadó. 

 Alapvetően azt szorgalmazza a Hunnia Kuvasz Egyesület, hogy természetes úton keletkezzenek az almok. Mesterséges megtermékenyítést kizárólag akkor látunk szívesen, ha azt a génmentés érdekében alkalmazott helyzetben foganatosítják. A legjobb a természetes szaporodás. A kuvasznál nincs ebből még ma nagy baj, de egyre nő azon kanok száma, amelyek annak ellenére, hogy biológiailag megfelelnek, a párzási aktusban nem tudnak megfelelően részt venni. Kerülendők azok az egyedek személyes véleményem szerint, amelyek nem képesek természetes úton utódokat nemzeni – hangsúlyozta Hajnal Gyöngyi. 
 

A kuvasz a mai világban 
 

A Hunnia Kuvasz Egyesület El­helyezési és Tenyésztői Programjában nemcsak munkakörnyezetbe, de családi és vagyonőrző kutyaként is elhelyez támogatott formában kölyköket, rehabilitált kuvaszokat. Most kezdték meg a harmadik munkaévet, és folyamatosan gyűjtjik a mé­rések eredményeit, a kutyák teljesítményének alakulását, a gazdák elégedettségi mutatóit. 

 

A szatymazi szervezet vezetője szerint a kuvasz nagyszerűen megfelel, mindenki pozitívan csalódik. Arra fontos felhívni a figyelmet, hogy a tenyésztés egy igen nagy odafigyelést, szaktárgyi ismereteket és nem kevés művészi vénát kívánó tevékenység. 

Az egy udvarban tartott, találomra egymásra találó két kutya kölykei nem képviselik ezt a minőséget, illetve nem minden fehér színű, nagyobb testű kutya kuvasz. Két származási igazolással rendelkező kuvasz kölyke nem lesz automatikusan minőségi kölyök. A származási igazolás, a nevéből is követke­zően a származást igazolja. A minőséget a kölyök későbbi kor­­ban mutatja fel. Ebben lehet irányadó a tenyésztőszervezeti minősítés. 
 

A népszerűsítés útján 
 

Az utóbbi időben utcára kerülő kuvaszok számáról, a lehetséges okokról Hajnal Gyöngyi úgy fogalmazott: 

 Személyesen és 2018 óta a Hunnia Kuvasz Egyesület elnökeként évek óta a fajta népszerűsítésén dolgozom. Kétségtelenül sokat értünk el. De aranyszabály, hogy az első lépéseknél a túlzások jönnek fel. A lokálpatriotizmus szülte pátosz fellobbanásszerű. A felelőtlenség, az anyagiak utáni vágy, a hanyagság és az igénytelenség erősen képviselik magukat. Mi is így járunk, aligha tehetünk mást. Azt látom a 2021-es év tanulságai­ból, hogy éppen kezdjük ezeket kicsit magunk mögött hagyni, és lassan beszélhetünk a minőség kérdéséről is. Ettől függetlenül megfigyelhető, hogy tavasztól őszig megnő a fajtamentésnél az örökbefogadások, a tenyésztőnél a kölyökvásárlások száma. Télen pedig az elárvult kuvaszok, kidobott kölykök ideje jön el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!