A megugró termelési költségek miatt emelkedett az ár

2022.04.09. 07:00

Húsvétra drágult a tojás

Elsősorban a takarmányárak emelkedése az, ami hozzájárult ahhoz, hogy dráguljon a tojás, a legnagyobb méretűért 70 forintot is kérnek a Mars téren. A kötelezően kiírandó kilónkénti ár az elmúlt hetekben lépte át először az ezer forintos lélektani határt.

Kovács András

Szeged – 2022.04.08. Húsvét előtti tojáskörkép a Mars téri piacon. Képen: Kotogány tojás. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Két hete még 15 ezer forintért adtunk egy mázsa kukoricát a terményboltunkban, ma már 18 ezer az ára – mondja Kotogány János. A Mars téri tojás- árustól laikus kérdésünkre megtudjuk, a tojótyúkra nem kell fűteni, vagyis a „vállalkozói” gázár emelkedése nem annyira érinti a szektort. A takarmányon túl a csomagolóanyag is drágult, 40–50 százalékkal ment fel a tálca és a doboz ára egy év alatt. 

 

Négy számjegyű 

 

Néhány hete történelmet írtunk, először kellett 4 számjegy ahhoz, hogy feltüntessük a tojás kilónkénti árát. Amit egyébként senki nem néz – mondja az árus, hozzátéve, szerencsére a vevők megértőek, nem berzenkednek, látják, hogy mindennek megy fel az ára. Ez náluk a standon 40–70 forint közötti tojás darab- árat jelent, kilónként 930–1079 forint a kiírás. 

 

Gyerekkoromban 40 fillér volt egy kifli és 80 fillér, egy forint a tojás, ha most nézzük meg a két árat, akkor a kifli erőteljesebben drágult, de hasonló az eredmény a lángosnál is – mondja Kotogány János. 

 

Háztáji 

 

A standon szépen kifújt fehér lúd- és kacsatojást is árulnak, előttünk vett is egy úr 5-5 darabot, 160, illetve 190 forintos darabáron.Csak addig drága, amíg valaki ki nem próbálja, utána küzd vele, majd feladja és eljön hozzánk megvásárolni a készet, és azt viszi a gyereke az óvodába – jegyzi meg az árus. 

 

A Mars téren sok helyen kínálnak tojást, van igazi termelői is, amin látszik, hogy valóban a kertvégi tyúkólban szedték össze. Előfordul, hogy azt is kiírja az eladó, hogy kapirgálós tyúk tojása. A nénikék bebuszoznak valamelyik Szeged környéki településről, és a friss zöldség mellé tesznek néhány doboz tojást is. Ám 60 forintnál nemigen adják olcsóbban, ha csak nem nagyon apró. 

 

Lesz elég 

 

– A megugró energia- és munkaerő-költségek tovább rontották az ágazat jövedelmezőségét, így 2022 elejére az 550 gazdaság jelentős része már önköltségi szint közelében vagy az alatt működött. Jelenleg legalább 40 forintos termelői ár tudná biztosítani a stabilitást az ágazatban – derül ki az Agroinform március elemzéséből. 

 

Az elmúlt hetekben a madárinfluenza miatt mind Franciaországban, mind Olaszországban jelentős tojótyúkállományt kellett felszámolni, emellett a háború kitörése miatt a korábbi jelentős ukrán tojásimport is akadozik. A csökkenő kínálat miatt a kereskedők immár hajlandóak megfizetni a termelők által kért 40 forintos átlagos árat – nyilatkozta Molnár Györgyi. A Tojásszövetség titkára hozzátette, ez az árszint már biztosítani tudja a hazai gazdaságok megfelelő működését a következő hetekben is, garantálva a húsvéti időszak megfelelő tojáskínálatát. 

 

Évi 240 darab

Magyarországon 2021-ben a regisztrált gazdálkodók össze­sen 1,27 milliárd darab tojást termeltek, mintegy 16 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az egy főre jutó tojásfogyasztásra vonatkozó legfrissebb KSH-adat 2020-as, ebben az évben átlagosan 240 tojást fogyasztott minden állampolgár, nagyjából annyit, mint tíz évvel ezelőtt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!