Faggyal és széllel küzdenek Tanácsék Ötömösön, öntözni sem lehet a hideg miatt

2022.04.20. 16:10

Idén is rosszul indul a spárgaszezon

Tavaly hideg volt és esett az eső. Most is hideg van, fúj a szél, és még szárazság is van. Idén sem indul túl jól a spárgaszezon Öttömösön.

Arany T. János

A rossz idő miatt idén is később kezdődik a szezon. A hétvégén kezdik szedni a spárgát Öttömösön, Tanács Attila spárgaföldjén. Fotók: Kuklis István

Gyengén indul a tavasz. A héten még nem nagyon kell spárgát szedni 

– kezdte az öttömösi Tanács Attila, aki a fotó kedvéért gyűjtött össze két marék zöld spárgát. Mert hiába nincs még szezon, munka azért akad: ami az elmúlt két napban megfagyott, vagy elgörbítette a szél, és azért vált eladhatatlanná, azokat le kell szedni. Így is van munka, végig kell járni a közel másfél hektárnyi spárgaföldet. És ezzel már el is mondtuk, mi a baj az idei spárgaszezon kezdetével. 
 

A spárgaföldön 
 

Tavaly április közepén télikabátban, sálban, sapkában álltunk ugyanitt az esőben, Öttömös külterületén, Tanácsék föld­­jén. Most legalább nincs olyan hideg, viszont fúj a szél és száraz a talaj. Öntözni nem lehet, mert az tovább hűti a ho­­mokot. 12-13 foknak kellene lennie a talajhőmérsékletnek. 

 Vasárnap és hétfőn is fagyott. A magasabb területeken lévő sprága elfagyott, ez úgy a termés harmadát jelenti 

– mutatta a sötétebb végű, fagytól elvizesedett spárgát Attila. Azért jó hírek is vannak: munkásból nincs hiány, arra várnak, hogy elkezdhessenek dolgozni. 
 

A konyhában 
 

 Két éve, 2020-ban április 8-án már szedtük a spárgát 

– lapozott vissza a füzetében házigazdánk. 

 Tavaly a hideg miatt még ennél is rosszabb volt. Kíváncsi vagyok, hogy ala­­kul majd a szezon, mert az biztos, hogy rosszul indul 

– tette hozzá Attila, majd a konyhában felesége, Erika vette át a szót. Vendéglátóink szerint sokan azért félnek a spárgától, mert nem tudnak bánni vele. Nem szabad sajnálni, egy ré­­sze a szemétbe megy. Ott kell letörni a végét, ahol megadja magát, majd krumplihámozó­val körbe kell tisztítani, és már majdnem kész. 

 Pucolva eltéve, vákuumozva 4-5 napig eláll minőségromlás nélkül. Friss és roppanós marad. A konyhakész állapothoz még az abálás hiányzik. A titok, hogy sós, cukros vízben kell előfőzni a spárgát 

– mondta. 
 

A szezon 
 

Magyarországon a spárgaszezon általában április elejétől június elejéig, közepéig tart. Az idén – ahogy tavaly és tavalyelőtt is – a megszokotthoz képest másfél héttel később kezdődhet meg a szedés. A növény a laza, homokos talajt szereti, Csongrád-Csanád megyében meglepő módon Szegváron, 40 aranykoronás fe­­kete földben is termesztik. Halványított spárgát elsősorban Csengele, Ásotthalom, Szeged, Kiskunhalas és Kecskemét környékén termesztenek. Itt a legmegfelelőbbek a talajadottságok és az éghajlati viszonyok. 
 

Az ókorban gyógyító csoda­növényként tartották számon. 

A liliomfélék családjába tartozó zöldség nagyon magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt igen kedvelt növény. Igazi vitaminbomba: A-, B-, C-, E- és K-vitamin is van benne. A B-vitamin-komplexből leginkább folsavban, azaz B9-vitaminban dús, ezért kiváló gyulladáscsökkentő. Nyomelemek és ásványi anyagok is vannak benne: cinket, vasat, mangánt, kalciumot, valamint foszfort tartalmaz, de fehérjében és ros­tokban is gazdag. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!