Már korábban is volt hasonló eset

2022.04.27. 07:00

Megint megrongálták az algyői Nepomuki Szent János-szobrot

Ismét megrongálták Algyőn a Szent Anna-kikötőben lévő Nepomuki Szent János-szobrot, ezúttal két ujját törték le. A szobrot gondozó Algyői Tisza Szabadidő, Sport, Környezetvédő és Rekreációs Egyesület (ALTE) elnöke, Füzesy István lapunknak elmondta, korábban a korpuszt lopták le róla, másik alkalommal pedig szintén a szobor ujját törték le.

Munkatársunktól

Két ujját is letörték Nepomuki Szent Jánosnak. Fotó: Karnok Csaba

Az alpolgármester szerint azonban a mostani esetnek pozitívuma, hogy gyorsan megtalálták az elkövetőt, aki vállalta a tettét, valamint a kártérítést is. Füzesy István szerint így újra a becsületes emberek közé tartozhat, a szobrot pedig rövid időn belül helyreállítják majd. 
 

Az ALTE elnöke úgy véli, mostanában az emberek már nem becsülik kellően a szobrokat, műalkotásokat, azokra felmásznak és belekapaszkodnak a gyermekek és a felnőttek egy­aránt. Hozzátette, ezek nem játéknak készültek, nagyon érzékeny részekből állnak, így könnyen tönkremennek. Megjegyezte, úgy kellene nevelni a gyermekeket, hogy tudatosuljon bennük, a szobor nem játszóeszköz, hanem esztétikai élményt nyújt, emléket állít valaminek, valakinek. 
 

Nepomuki Szent Jánosnak, vagyis a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok patrónusának szobra korábban a gabonakikötő töltésszakaszán állt, de azt az 50-es években a vandálok összezúzták, a maradványait pedig a Tiszába dobták. 2017-ben azonban az ALTE kezdeményezésére az eredeti talapzaton, az eredetihez hasonló kinézettel újból felállították a szobrot, amelyet Bánvölgyi László szobrászművész készített el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!