Egyszerűsített foglalkoztatás a mezőgazdaságban és a turizmusban

2022.04.04. 10:00

Összeszedtük az alkalmi munkavégzés szabályait

Mezőgazdasági munkára általában csak idényszerűen, meghatározott feladatok elvégzésére alkalmaznak magánszemélyeket, a munkavégzés pedig különböző formákban valósulhat meg. Ezúttal az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait tekintjük át.

K. A.

A metszés jó példa a mezőgazdasági idénymunkára. Illusztráció: Karnok Csaba

Fotós: Karnok Csaba

Mezőgazdasági munkánál a leggyakoribb az egyszerűsített foglalkoztatás. A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a munkáltató és a dolgozó egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaviszonyra szer­ződjön – írta a jogköveto.hu szakportál. 
 

 

Az egyszerűsített foglalkoztatás mezőgazdasági idénymunkára, turisztikai szezonra vagy alkalmi munkára létesíthető, kötődve az év valamely szakaszához. Az agráriumban feltétel, hogy az előállított növény vagy állat biológiai sajátosságai miatt a munka kizárólag abban az időszakban vagy időpontban végezhető el. Fontos, hogy a határozott időre szóló munkaviszony időtartama ne haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot. Ugyanez igaz a turisztikai szolgáltatónál végzett idénymunkára is. 
 

Jogviszony 
 

Az általános alkalmi munka a foglalkoztató és a dolgozó kö­­zött határozott időre szóló olyan munkaviszony, amely legfeljebb öt egymást követő naptári napig, egy hónapon belül összesen maximum tizenötig és egy naptári éven belül legfeljebb kilencven na­­pig létesíthető. 
Egyszerűsített foglalkoztatásnál a munkáltatót bejelentési kötelezettség terheli az adóhatóság felé, a jogviszony ezzel jön létre. A bejelentés teljesíthető elektronikusan a T1042E jelű adatlapon, országos telefonos ügyfélszolgálaton a 185-ös számon, illetve mobil­alkalmazással is. Fontos, hogy az adatokat a munkavégzés megkezdése előtt kell jelezni. 
 

Bérjövedelem 
 

Az egyszerűsített foglalkoztatásnál alap-, illetve teljesítménybérként legalább a kötelező legkisebb havi munkabér 85 százalékát, azaz 170 ezer forintot, garantált bérminimum esetén annak 87 százalékát, azaz 226,2 ezer forintot kell fizetni. Az ilyen munkából származó pénz bérjövedelemnek minősül. 
Jövedelemnek a kifizetett munkabér száz százalékát kell tekinteni. Az így megszerzett bevételből azonban csak akkor kell személyi jövedelemadót fizetni és bevallást benyújtani, ha annak összege meghaladja a mentesített keretösszeget. 2022-ben ez minimálbérnél 11 ezer 960, garantált bérminimumnál 15 ezer 548 forint naponta. 
 

Például ha a magánszemélyt egy adott hónapban mezőgazdasági idénymunkában 10 napot foglalkoztatják 200 ezer forintért, a mentesített keret­összeg naponta 11 ezer 960 fo­­rint lesz. Adóköteles jövedelemnek csak az ezt meghaladó rész, vagyis 80 ezer 400 forint minősül. 
 

Közteher 
 

Ezt az összeget az szja-bevallásában munkaviszonyból származó jövedelemként kell feltüntetni, és az ezt terhelő 15 százalék személyi jövedelemadót a követő év május 20-áig kell megfizetni. Erről a NAV bevallási tervezetet készít, amelyre azért erősen javallott ránézni. 
 

Az egyszerűsített foglalkoz­tatásban alkalmazott munkavállaló nem minősül bizto­sítottnak, így bejelentési és járulékfizetési kötelezettsége nincs. A munkáltatónak azonban mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén na­ponta 500, alkalmi munkánál 1000 forint a közteher, amelyet a tárgyhónapot követő hó 12. napjáig kel befizetnie. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában