Szegedi hírek

2022.04.21. 11:32

Zöldebb lesz a Lengyel utca, nem jár majd a villamos

Vágányrekonstrukciós munkálatok miatt nem jár majd a 4-es villamos az Anna-kút és Kecskés végállomás között. Megkezdődött a zöldhulladék gyűjtéséhez szükséges szemetesek kiosztása, miközben zöldebbé teszik a Lengyel utcát.

Munatársunktól

Illusztráció: Frank Yvette

Nem jár majd a 4-es villamos az Anna-kút és Kecskés végállomás között május 6-án és 7-én, ugyanis vágányrekonstrukciós munkálatokat végeznek majd a Petőfi Sándor sugárút és a Bécsi körút kereszteződésében. Ezeken a napokon villamospótló buszok közlekednek majd az érintett szakaszon, erről bővebb információ a Szegedi Közlekedési Társaság weboldalán olvasható – mindez csütörtökön a városüzemeltetési bizottság ülésén derült ki.

A bizottság tagjai döntöttek arról is, hogy rehabilitálják a Lengyel utcát a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. javaslatára. 

Ennek során megszüntetik az illegálisan kialakított parkolókat, az elbontott burkolatok helyén zöldfelület lesz, melynek védelme érdekében pollereket, azaz parkolásgátló oszlopokat telepítenek az útburkolat és az útcsatlakozások felől is. Továbbá a jelenleg hiányos fasort is kiegészítik oszlopos növekedésű fákkal, valamint cserjéket és talajtakaró növényeket is ültetnek ide. Ehhez most több mint 25 millió forintnyi forrást kért a cég a várostól.

Csütörtökön szavaztak a Liliom lakópark forgalmi rendjének módosításáról is, miszerint ott 8 utcát lakó-pihenő övezetté nyilvánítanak az ott élők biztonsága érdekében. Az ülésen elfogadták a zöldhulladék gyűjtéséhez szükséges kukák kiosztásának ütemtervét is, miszerint már március vége óta zajlik a 120 literes gyűjtőedények osztása, mely július elejére be is fejeződik. Először május 31-én szállítja majd el a Környezetgazdálkodás a zöldhulladékot, ekkor Subasán és Sziksóson lesz begyűjtés. Fontos, hogy a kukába csakis növényi eredetű hulladék kerülhet, tehát bálakötözőt, drótot, műanyag zacskót és egyéb szennyező hulladékot tilos abba bedobni.

Ugyanakkor nem valósul meg az ivóvíztermelő kutak fúrása, valamint a kutakat és a vízműtelepeket összekötő vezeték rekonstrukciója, mert az önkormányzat nem tudta erre benyújtani pályázatát, ugyanis az előzetes felmérés során, a feltételes közbeszerzési eljáráson nem találtak kivitelezőt. Egyetlen jelentkező volt, aki jóval magasabb árajánlatot tett, mint amekkora összeget kapna a város az uniós és hazai finanszírozású pályázaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!