Szegedi hírek

2022.05.23. 16:03

Elkezdődött a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Kedden kezdődik és szombatig tart az operatőri munkát reflektorfénybe helyező Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál a Belvárosi Moziban. Mintegy ötven versenymű és számos izgalmas kísérőprogram várja a filmek szerelmeseit. Bűnfilmek, ifjúsági mozik, magyar sikerfilmek és Oscar-díjas alkotások is megtekinthetők lesznek.

K. K.

A versenyprogramban 48 alkotást láthatnak az érdeklődők – tájékoztattak a szervezők. Fotó: Karnok Csaba

Több mint négyszáz filmmel neveztek a 6. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra, amelyből 48 alkotást válogattak be a versenyprogramba. Keddtől szombatig 8 nagyjátékfilmet – két magyar, egy kirgiz, egy belga, egy orosz, egy ausztrál, egy spanyol és egy lengyel-svéd alkotást –, 19 kisjátékfilmet, 14 dokumentumfilmet és 7 kísérleti filmet tekinthet meg a közönség. 

A fesztivál hétfői sajtótájékoztatóján Szabó Éva Andrea művészeti vezető elmondta, idén is három zsűri értékeli majd a filmeket, egy szakmai nagyzsűri, továbbá egy diák- és egy kritikus zsűri. A szakmai zsűri elnöke Szabó Gábor Balázs Béla-díjas operatőr, mellette Pálfi György filmrendező, Claire Mathon a tavalyi fesztiválgyőztes operatőr, Gigor Attila rendező, Török-Illyés Orsolya színésznő és Nyoszoli Ákos operatőr tagja a bíráló bizottságnak. 

A versenyen kívüli programokban az óvodásoktól a nyugdíjasokig, minden korosztály számára kínáltak szórakozási lehetőséget a fesztiválszervezők. Az Aprófeszt keretében a Babe, a Vízipók-csodapók és A leleményes Hugo filmeket vetítik a legfiatalabbaknak. Az érdeklődők részt vehetnek egy mesterkurzuson a fesztivál idei életműdíjasával, Grunwalsky Ferenc operatőrrel, továbbá kerekasztal-beszélgetéseken is a VR- és a bűnfilmek atmoszférájának témájában. Utóbbihoz kapcsolódva a Bűn optikája sorozat keretében vetítik A nyomozó, a Dögkeselyű és az Isteni műszak című filmeket.

A Belvárosi Mozi mellett fesztiválhelyszín lesz a Széchenyi tér is, ahol a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, az Aurora Borealis: Északi fény és a Final cut – Hölgyeim és uraim című alkotásokat tekintheti meg ingyenesen a nagyközönség. A Magyar panoráma-sorozatban pedig az elmúlt évek legjobb magyar filmjeit vetítik. 

Az Oscar-díjas operatőrök sorozat részleteit Szűcsné Kolonics Erika, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nkft. ügyvezetője ismertette.

Méltók szeretnénk lenni Zsigmond Vilmos nevéhez, ezért választottunk hét Oscar-díjas alkotást, amelyeket idén a fesztivál ideje alatt meg lehet tekinteni. Ezzel is szeretnénk emléket állítani és ápolni Zsigmond Vilmos operatőri munkáját – mondta. A Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos termében vetítik majd többek között a Kabaré, a Vérző olaj, A gyűrűk ura: A gyűrű szövetsége és a Dűne című filmeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!