Szegedi hírek

2022.05.13. 14:00

Nem hatott a vírus a Szetávra

Nyereséggel zárta a tavalyi évet is a száz százalékban városi tulajdonú Szegedi Távfűtő Kft. Ez nem is csoda, a cég gyakorlatilag monopolhelyzetben van.

S. Z.

Nincs alternatívája a Szetávnak Szegeden. ARCHÍV Fotó: KARNOK CSABA

Csaknem 25 millió 660 ezer forintos adózott nyereséget termelt tavaly a Szegedi Távfűtő Kft. Ez a száz százalékban városi tulajdonú cég éves beszámolójából derült ki, amit a legutóbb fogadott el a közgyűlés. 

A Szetáv a legfrissebb adatok szerint 27 ezer 256 lakás fűtéséről gondoskodik a városban, és valamivel több mint 26 ezret lát el meleg vízzel. A Szetáv fűt 57 intézmény is, és mindezt 23 fűtőművel és 239 hőközponttal oldja meg. 

A fűtésen és a melegvíz-szolgáltatáson kívül természetesen karbantartják az infrastruktúrát, de ha kell, radiátort is cserélnek a lakásokban. A bevétel 80 százaléka származik a közüzemi szolgáltatásból. 

Érdekes, hogy az egyetlen olyan városi cég, amelyik hely­zetére nem hatott a koronavírus-járvány, mivel gyakorlatilag monopolhelyzetben vannak Szegeden. A beszámolóból kiderül az is, hogy a kialakulóban lévő energiaválságon túl többek között a cégnél dolgozók átlagéletkora is probléma. A nyugdíjba vonulókat nehéz pótolni a versenyszférából, a jövedelemkülönbségek miatt. 

A Szetáv legfontosabb, futó programja jelenleg is a geotermikus fűtési rendszer kialakítása. Ha ez kész lesz, akkor a lakásokat meleg vízzel fűthetik majd. Az egyedülálló rendszer 25 milliárd forintba kerül, amit európai uniós forrásból, vissza nem térítendő támogatásból teremtenek elő. A meleg vízzel mínusz 6–7 fokig biztosítható a távhőszolgáltatás. Ha ennél alacsonyabb a hőmérséklet, ak­­kor gázzal kell rásegíteni. 

Fecskék díszítik a Tápai utcai fűtőműt. ARCHÍV Fotó: Frank Yvette

Az pedig a napokban derült ki, hogy legelégedettebbek a hazai fogyasztók a távhőszolgáltatókkal. Az ágazat a tavaly ősszel végzett felmérés szerint a járványhelyzet ellenére javítani tudott a két évvel korábban elért jó eredményén. Az eredmények alapján a vállalatok közül a legjobb eredményt a Szetáv Szegedi Távfűtő Kft.-t érte el, 920 ponttal a társaság másodszor is az élen végzett. 

A távfűtő cég egyébként fo­­kozottan figyel a környezetvédelemre is. A Mondolo egyesülettel közösen több fűtőmű átfestésével is erre hívták fel a figyelmet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!