Sok termékriasztást küldött a magyar fogyasztóvédelem is

2022.05.02. 07:00

Veszélyes gépjárművek és játékok

A veszélyes, nem élelmiszeripari termékekre vonatkozó uniós gyorsriasztási rendszer 2021-es jelentése szerint a gépjárművek és a játékok állnak a lista élén, a magyar riasztásokban leggyakrabban az elektromos készülékek, a játékok és a díszvilágítási füzérek szerepeltek.

Illusztráció: Unsplash

– 2021-ben az uniós biztonsági hálózat országainak hatóságai 2142 riasztást adtak a rendszeren keresztül, illetve 4965 úgynevezett nyomon követési értesítést küldtek – mondta Didier Reynders. 

Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa a Safety Gate 2021 elnevezésű fogyasztóvédelemmel kapcsolatos eredményeket bemutatva hozzátette, az öt leggyakrabban jelentett kockázat a termékek okozta személyi sérülés, a vegyi anyagok jelenléte, a tűzveszély, a fulladás és az áramütés volt.

Az uniós biztos közölte: a gépjárművek a műszaki rendellenességek, a játékok pedig a bennük előforduló egészségre ártalmas vegyi anyagok jelenléte miatt kerültek fel a veszélyes termékek listájára. 

A két csoportot az elektromos készülékek és berendezések követik, ezeknél a hatóságok túlmelegedés okozta gyúlékonysági veszélyeket jelentettek.

2021-ben a gyorsriasztási rendszer használata megnőtt a 30 részt vevő ország – az uniós tagállamok mellett Izland, Liechtenstein és Norvégia – körében, ennek köszönhetően a fogyasztók egyre nagyobb biztonságban vannak.

A biztos közölte, az Európai Bizottság új eszközt hoz létre az online vásárlók jobb védelmére, és azért, hogy a veszélyes termékek száma csökkenjen az uniós piacon. Web crawler címmel új e-felügyeleti rendszert indítanak, amely segíteni fogja a nemzeti hatóságokat a nem biztonságos termékek online felderítésében.

A jelentésből Magyarországgal kapcsolatban kiderült, a hazai fogyasztóvédelem a negyedik legtöbb termékriasztást küldte az uniós Safety Gate rendszerbe 2021-ben. 

A tavalyi 162 jelzés 55 százalékát villamossági termékekkel, 27 százalékát pedig játékokkal kapcsolatban feltárt kockázatok indokolták. Sorban utánuk a díszvilágítási füzérek, a világítóberendezések és a hobbi- vagy sporteszközök következtek. Fogyasztóvédőink 126 súlyos és 36 nagy kockázatú árucikkre hívták fel a figyelmet a rendszeren keresztül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!