Vezető hírek

2022.05.26. 15:19

Villámcsapással és jégesővel vonult át a vihar

Leginkább a veteményekben okozott komolyabb károkat a szerda esti vihar Csongrád-Csanád megyében. A katasztrófavédelem munkatársai mindössze egy riasztást kaptak, Földeákon csapott villám egy családi házba.

Munkatársunktól

Fotó: DM

A szerda esti vihar miatt a Katasztrófavédelemnek egyetlen településen kellett kivonulnia a megyében: Földeákon. A falu polgármestere, Hajnal Gábor a Délmagyarországot arról tájékoztatta, hogy villám csapott a Fecske utca egyik családi házába. 

Tűz nem ütött ki, de a villám tönkretette a ház teljes elektromos rendszerét, a vezetékeket, a csatlakozókat, és az elektromos berendezéseket is. A makói tűzoltóktól kapott tájékoztatás szerint a kár milliós nagyságrendű. Szerencse a bajban, hogy a tulajdonosnak van biztosítása, így számíthat kártérítésre. A polgármester is felajánlotta, hogy szükség esetén az önkormányzat segít a helyreállításban.

A faluban leginkább épületek tetőszerkezetét és a parkoló autókat rongált meg a teniszlabda méretű jégeső. Én pont akkor értem haza, amikor elkezdett esni, telibe nyomta a Toyota szélvédőjét, meg is van repedve. Amit elért, annak KO – mondta már Papp Sándor, Pusztamérges polgármestere. 

A földeken a krumpliban okozta a legtöbb kárt a jég, mert a korai vetésű krumpli most virágzik és azt mind elverte. A széllel jött jég a kalászosokat is megfektette, ami miatt nehéz lesz az aratás. 

Fotó: DM

Édesapám 85 éves, azt mondta, ilyet még nem látott, félelmetes volt. Az egyik szamaramat úgy fejbe vágta, hogy szerintem agyrázkódást kapott, mert miután nagy nehezen magához tért, csak imbolygott – tette hozzá.

Többen közöltek képeket a szegedi közösségi oldalakon is a hirtelen lezúduló jégesőről. Sokan borsó, mások dió nagyságú jégről számoltak be.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt közölte, hogy a vihar után 238 tűzoltói beavatkozásra volt szükség országszerte. A legtöbb munkát Somogy, Baranya és Bács-Kiskun megyében adta a viharos időjárás a tűzoltóknak.

Az erős szél sok helyen faágakat tört le, fákat döntött ki, amelyek utakra, kerítésekre, házakra dőltek, ezeket kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk. Az erős szél és a jégeső több épület tetőszerkezetében is kárt okozott, országszerte 126 épületben keletkeztek károk, 82 esetben Somogy megyében, főleg Kaposváron és környékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!