Egy százéves párnahuzaton lévő mintát rajzoltak meg

2022.06.16. 21:45

A paraszti kultúra felnagyított gyöngyszemeit mutatják be

A vásárhelyi hímzés páratlan motívumkincsét, színeit, belső energiáit elevenítették fel az alkalmazott művészeti műhelymunka önkéntesei Szabó Judit iparművész irányításával. Alkotásaikat a művelődési központban állították ki.

Tábori Szilvia

A falikép készítésekor megőrizték az eredeti motívumok pozitív, életigenlő energiáit. Archív fotó: Tábori Szilvia

A paraszti kultúra felnagyított gyöngyszemeként tekint a Szabó Judit iparművész vezette csapat alkotásaira Nagy Vera művészettörténész. Szinte reneszánsz pompában tündökölnek a vásárhelyi hímzés életre keltett motívumai. 

Hatszáz munkaóra 

Elhivatott önkéntesek a Tornyai János Múzeum gyűjteményének egyik legrégebbi darabján, egy százéves párnahuzaton lévő mintát rajzolták meg. Majd méretarányos nagyítás után festettek faliképeket, az eredetivel azonos színezési és mintaszerkesztési elvekkel. Jelentkezéskor előnyt jelentett valamilyen rajzi előképzettség, ceruza- vagy ecsethasználati tapasztalat, de anélkül is fogadták a jelentkezőket. Az alapok ugyanis némi érzékkel és sok gyakorlással viszonylag gyorsan megtanulhatók. De a csapatot erősítették képzőművészek is. Végül összesen úgy hatszáz munka­órát szántak a 180 centiméter magas és három méter hosszú legnagyobb, illetve több kisebb alkotásra. Utóbbiak a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ aulájában kaptak ideiglenesen helyet, a méretesebb darabot a második emeleti rendezvényterem bejáratánál állították ki. 

Forrás: Tábori Szilvia

Színek zengése 

Az alkalmazott művészeti workshop vezetője, Szabó Judit iparművész lapunknak elmondta, a program elején sokat beszélgettek a színelméletről, a színkövetésről, hiszen a minta kék színe mondjuk attól bensőséges zengésű, hogy komplementer színeivel keverték ki megfelelő arányban. A kékben narancssárga, a pirosban zöld, a sárgában bőven van lila, és ezek helyes aránya határozza meg az eredményt. Például a sötétebb és világos árnyalatokat. De munka közben megtanulták a kontúrkövetést, gyakorolták a festéksűrűség kezelését. 

Azon alapelvvel dolgoztunk, hogy az eredeti minták ne veszítsék el energiáikat. Fontos volt tudatosítani, hogy ez egy szimbolikus absztrakt kép. A folyamatban nem csupán másoltunk, megpróbáltuk visszaadni a motívumkincs elevenségét, a benne rejlő derűt – hangsúlyozta Szabó Judit iparművész. 

Forrás: Tábori Szilvia

Életigenlő szimbolizmus 

A jelképek fontossága, az energiagazdag, impulzív, szimbolikus mondanivaló megőrzése alkotás közben. Figyelve a sárkány, a főnix, a férfias és nőies motívumok, a találkozási pontok kivirágzásának mondanivalóját – mondta Szabó Judit legfontosabb alkotói szándékukról. Hozzátette, az a párna, amelyen az eredeti hímzés található, tulajdonképpen egy nászajándék. Ezért is törekedtek rá, hogy megőrizzék az életigenlő, az élet szépségét hirdető energiákat. Mert felnagyítva ez az alkotói szándék különösen hangsúlyos. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!