Vezető hírek

2022.06.13. 14:00

Bárki hőssé válhat a szegedi mentőállomáson

Újraindult a hősképzés hazánkban, megyénkben a szegedi mentőállomáson lehet elsajátítani az újraélesztés lépéseit. Nincs korhatár, és hosszú órákra sincs szükség a tudás megszerzéséhez, így a diákoknak is érdemes időt szakítaniuk erre a vakációból, hogy segíteni tudjanak bajba jutott embertársaikon.

Kiss Anna

Július 4-én 15 és 17 óra között bárki megtanulhatja az újraélesztés lépéseit. Fotó: Sándor Judit

Rövid idő alatt, szakszerű segítséggel bárki megtanulhatja az újraélesztés lépéseit, így magabiztosabban tud segítséget nyújtani, ha bajba jutott embert lát az utcán, vagy bárhol, ahol jár. Ezt a magabiztosságot és tudást a megyeszékhelyi mentőállomásokon lehet megszerezni, ott ugyanis két év kényszerű kihagyás után újraindult a hősképzés, amelyet most mi is kipróbáltunk. 

Hangai József, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Re­­gio­nális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa közben arról számolt be lapunknak, hogy minden hónap első hétfőjén délután 15 és 17 óra között várják azokat, akik még nem jártasak az újraélesztésben, de szeretnék azt szakemberektől megtanulni, vagy már tanulták, de felfrissítenék a tudást. Erre legközelebb július 4-én lesz lehetőség a megyeszékhely mentőállomásán. Megjegyezte, korhatár nincs, tehát a fiatalokat és az idősebbeket is várják. 

Érdemes a diákoknak a vakációból rászánniuk a július vagy az augusztus első hétfőjét, az állomás dolgozóinak segítségével hamar megtanulhatják az életmentő lépéseket. Hangai József elmondta, már hetedik osztályban is megtanulják a diákok az iskolákban, hogy hogyan kell újraéleszteni valakit, erre az Országos Mentőszolgálat képzi ki az oktatókat, akik továbbadják a tudást. 

A mentőtiszt beszélt arról is, hogy azért az újraélesztés áll a hősképzés fókuszában, mert a keringésmegállás esetén kell a leggyorsabban cselekedni. Mint mondta, miután elkezdődött évekkel ezelőtt a hősképzés hazánkban, valamint szolgálatba állt a SzívCity applikáció, a mentésirányítók pedig folyamatosan a vonalban maradva diktálják a lépéseket, megduplázódott a sikeres helyszíni újraélesztések száma. 

Hangai József közölte, az Országos Mentőszolgálatnál mes­­terséges és üzleti intelligenciát is alkalmaznak, éppen ezért rengeteg adatot dolgoznak fel az újraélesztés kapcsán is. Így több mint 3000 esetet visszakövetve azt tapasztalták, hogy ahol időben megkezdték a mentők kiérkezése előtt az újraélesztést, ott nagyobb arányban tudtak olyan paramétert mérni, amely potenciálisan összefüggésbe hozható a kimenetellel. 

Ez a kilégzés végi szén-dioxid-szint újraélesztés alatt. Akinél kezdetben magasabb volt ez a szint, amely utal többek között a sejtanyagcserére, annál sokkal jobb kimenetellel indultak neki az újraélesztésnek, mert a jó minőségű mellkaskompresszió által folyamatosan oxigenizálták a sejteket, így megvolt a sejt­anyagcsere. 

Június 16–17-én egyébként az Európai Újraélesztési Társa­ság kongresszusa zajlik, az ese­­ményen pedig az Országos Mentőszolgálat is előadja majd kutatásait és eredményeit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!