Csongrád

2022.06.21. 17:07

Erősödött az összetartozás élménye

M. A.

Bíznak benne, hogy hagyománnyá válik a Bökényi Művészeti Napok. Fotó: Majzik Attila

Négy és fél év után lezárult a „A helyi identitás és kohézió erősítése Csongrádon” című pályázati program, ami két eltérő karakterű, de történetükben számos ponton kapcsolódó városrész, a Belsőváros és a Bökény egymáshoz közelítését, a településrészek közösségi életének fejlesztését célozta.

Cseri Gábor alpolgármester köszöntője után Máté Attila, a Belsőváros önkormányzati képviselője értékelte a projektet, kiemelve, hogy a programok során sikerült megmozdítani a környéken élőket. A képviselő hozzátette, a jól működő főbb rendezvényeket szeretnék folytatni, ezekhez keresnek majd forrásokat.

A projekt szakmai háterréről Gyöngyössy Orsolya közösségfejlesztő számolt be: elmondta, közel kétezer-ötszáz embert vontak be a programokba, ami csaknem lefedi a két városrész lakóinak számát. 

A pályázat rendkívül sokféle program megvalósítására nyújtott keretet, alkalom nyílt környezetszépítő, tudományos ismeretterjesztő, kulturális és sportos tevékenységekre is – tájékoztatott Gyöngyössy Orsolya. 

Dr. Gyöngyössy Orsolya közösségfejlesztő a „A helyi identitás és kohézió erősítése Csongrádon” című pályázati program projektzáróján.Fotó: Majzik Attila

Fontos része volt a pályázatnak a hagyományos értékek feltárása, ezen keresztül a helyi identitás erősítése, hogy érezzük és ismerjük múltbéli gyökereinket. Ennek volt szép példája a Szent Rókus-templomban előadott 1862-es csongrádi betlehemi játék vagy a Belsőváros és Bökény életét és történetét bemutató kiállítás. A számos program közül is kiemelkedtek a kulturális rendezvények, mint a belvárosi húsvétolás vagy a Bökényi Művészeti Napok. Bízunk benne, hogy a többi kezdeményezéshez hasonlóan a művészeti napok is hagyományt fog teremteni a városrészben, hisz nagy várakozás előzte meg és osztatlan sikert aratott – összegzett a közösségfejlesztő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!