Hiába mond mást az ingatlanos

2022.06.01. 14:15

Fél évig nem eresztenék el, de joga van felmondani a szerződést

Hideg zuhanyként érte a Délmagyarország olvasóját, amikor közölték vele, 120 napig nem mondhatja fel az egyik szegedi ingatlan­irodával kötött megbízási szerződését. Sőt, a négy hónap eltelte után még további 60 nap a felmondási idő. Az általunk megkérdezett jogász szerint ez nem igaz.

Jeszenszky Zoltán

Olvasónk lakását adta volna el, de a vevők helyett az ingatlanközvetítő miatt fájhat a feje. Illusztráció: Karnok Csaba

Hétköznapi történetnek indult, rémálom lett belőle. Olvasónk szegedi panellakását szerette volna értékesíteni, ezért felkereste az egyik helyi ingatlanirodát. Ott szó szót követett, végül egy olyan szerződést írt alá, amely kizárólagos megbízásról szólt. Eltelt három hét, de nem hoztak vevőt, közben olvasónk élethelyzete is megváltozott, lakását már nem akarta eladni. 

A szegedi férfi jelezte az irodának, hogy azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondja a szerződést. Azt is kérte, töröljék az adatait az ingatlanközvetítő rendszeréből, a lakás hirdetését pedig vegyék le a weboldalról. Erre egy rövid, központozás nélküli e-mailt kapott, amelyben azt írták neki, a szerződés 120 napig nem felmondható, és utána még 60 nap a felmondási idő. 

Joga van felmondani 

Horváth Károly, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Független Békéltető Testület elnöke szerint az ilyen esetekben a Polgári törvénykönyv megbízási szerződésre vonatkozó szabályait kell alkalmazni. A felmondás jogát tehát nem lehet korlátozni vagy kizárni, erre csak tartós megbízási jogviszony esetén lenne lehetőség. Fontos viszont, hogy az ingatlanközvetítői szerződés nem minősül ilyennek. Hiába van benne, hogy például egy évre kötik a felek a szerződést, ha az csak egy ingatlan közvetítésére vonatkozik, nem minősül tartósnak a jogviszony, tehát a szerződés bármikor felmondható. 

Közben némi előrelépés történt az ügyben. Olvasónknak telefonon azt mondták az iroda munkatársai, hogy „elengedik”, de kötbért fizettetnek vele. Majd arról beszéltek neki, hogy ha 180 napon belül mégis eladja a lakását, igényt tartanak a megbízási díjra. Persze korántsem biztos, hogy egy ilyen lépést a bíróság is jogszerűnek találna. 

Az ügyészség színre lép 

Az ügyészség a fogyasztói jogok védelmében az elmúlt években számtalan ingatlanirodát perelt be eredményesen. A bíróságoktól azt kérték, állapítsa meg, hogy egy-egy szerződési feltétel tisztességtelen. 

Az egyik jogerős bírósági ítélet kimondta, hogy az ingatlanirodával kötött kizárólagos megbízási szerződés sem korlátozhatja a tulajdonjogot. A tulajdonos az ingatlanos közreműködése nélkül, közvetlenül tárgyalhat egy-egy érdeklődővel, és akár a lakását is értékesítheti. Az ítélet szerint az ingatlanközvetítői szerződés – ahogy a jog fogalmaz – „eredménykötelem”, így az ingatlanos általában megbízási díjra akkor tarthat igényt, ha közvetítése eredményeként létrejön a szerződés az eladó és a vevő között. Ezért tisztességtelen, ha a megbízási díj abban az esetben is jár az ingatlanosnak, amikor nem jön össze az üzlet. 

A jegyző is segíthet 

Jogvita esetén nem csak az ügyészségre vagy a fogyasztóvédelemre számíthat egy-egy lakástulajdonos. Az ingatlanközvetítők felügyeleti szerveként a helyi jegyző jár el, így nála is lehet bejelentést tenni. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!