Az átlátható működésen bőven van mit javítani

2022.06.03. 11:11

Hátul kullog Szeged és Hódmezővásárhely is

A 2019-es önkormányzati választások előtt az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország „Ez a minimum!” néven átláthatósági programot hirdetett, amely hat témában foglalta össze az átláthatóság alapkövetelményeit. A választások előtt a program mellett elköteleződő jelöltek azt ígérték, hogy megválasztásuk esetén a saját településükön a ciklus végéig megvalósítják a programot.

Kovács Erika

Hódmezővásárhely polgármestere azt hangoztatja, hogy az átláthatóság híve. Ez – a felmérés szerint – az önkormányzat tekintetében nem valósul meg teljeskörűen. Archív fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A kezdeményezők nyomon követik a vállalások teljesítését. Az önkormányzatok közzétételi gyakorlatának megismerése érdekében 2022 tavaszán 30 nagyvárosnál és fővárosi kerületnél auditot végeztek, amelynek eredményét most tették közzé. Csongrád-Csanád megyéből két település, Hódmezővásárhely és Szeged szerepelt a programban. 

80 pont a maximum 

A felmérés során azt vizsgálták, hogy elérhetőek-e a vizsgálat időpontjában az Ez a Minimum! programban szereplő adatkörök, illetve ezeket kereshető, géppel olvasható, közérthető formában teszik-e közzé. Ehhez 42 tételből álló szempontrendszert dolgoztak ki, amely nagyvárosi szinten működik, kisvárosi-községi szinten több része nem lenne releváns. 

A szempontokat hat témakörbe sorolták: nyilvános működés, közérdekű adat­igénylések, átlátható költségvetési gazdálkodás, nyilvános szerződések és közbeszerzések, önkormányzati tulajdonú vállalatok, elszámoltatható döntéshozók. Ezek közül a döntéshozatal átláthatóságára vonatkozó „nyilvános működés” a legnagyobb súlyú. Összesen 80 pontot lehetett szerezni. A felmérés megállapításait és ajánlásait tartalmazó összefoglaló jelentést és a részletes értékelést a felmérést végzők a nyilvánosságra hozatal előtt elküldték az érintetteknek. 

Vásárhely a 27-ik lett 

Az „Ez a minimum!” programban megyénkből Szeged és Hódmezővásárhely szerepelt, mindkét város átlag alatti eredményt ért el. Vásárhelyen április 10-én zajlott a felmérés. A város polgármestere, Márki-Zay Péter mind városvezetőként, mind a miniszterelnök-jelölti kampányában gyakran használta szlogenként a transzparenciát, átláthatóságot, ennek ellenére Hódmezővásárhely a 30 település legvégén kullog, a 27. helyen végzett az átláthatóság tekintetében a mindössze 36 pontos, 45 százalékos eredményével. 

A felmérést végzők több ajánlást is tettek Vásárhelyen az átláthatóság javítására. Azt javasolták, hogy a képviselő-testületi előterjesztéseket beazonosíthatóan, napirendi pontok szerint töltsék fel, a bizottsági ülések előterjesztései legyenek teljeskörűen, kereshető formában elérhetőek a honlapon, míg az önkormányzat költségvetését és annak mellékleteit géppel feldolgozható, táblázatos formában tegyék elérhetővé. 

Hiányos közzétételek 

Szegeden március 13-án készült a felmérés, a megyeszékhely 43 pontja 54 százalékos eredményhez volt elegendő. Nekik azt javasolták a felmérést végzők, hogy legyenek elérhetőek az önkormányzat költségvetéséből nyújtott, nem normatív, céljellegű támogatások adatai, a feltöltött dokumentumokat pedig kereshető formátumban, ne pedig beszkennelt képfájlként tegyék elérhetővé, illetve hogy az önkormányzat az általa megkötött szerződésekről közzétett listán túl tegye közzé a szerződéseket is, azoknak minden mellékletével és módosításával együtt. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!