Üllés

2022.06.12. 13:01

Jubileumot ünnepelt a Fonó Néptáncegyüttes - Galéria

Generációk címmel adott nagyszabású, jubileumi műsort a 45 éves fennállását ünneplő Üllési Fonó Néptáncegyüttes a szombati Nyárindító Fesztivál keretében. A rendezvénysátor zsúfolásig telt, ugyanis a településen nincs olyan család, amely valamilyen módon ne kötődne az országos és komoly külföldi elismertségnek örvendő együtteshez.

Koós Kata

Több mint 120 néptáncos lépett színpadra, a talpalávalót 25 népzenész húzta. Fotó: Karnok Csaba

A Nyárindító Fesztivál gyakorlatilag Üllés falunapja, amelynek célja minden évben, hogy együtt legyen a közösség. Most egyrészt az a különlegessége, hogy végre ismét nyár elején tudtuk megrendezni, nem kellett a járványhelyzet miatt halasztani. Másrészt pedig, hogy a Fonó Néptáncegyüttes 45 éves, és a jubileumi gálaműsort is a fesztivál keretében tartjuk – mondta el lapunknak Nagy Attila Gyula polgármester, aki azzal folytatta, hogy az együttes gyakorlatilag a település lelke és motorja. 

A Fonó a legnagyobb családja a településnek, talán nincs is olyan üllési, aki ne lenne érintve közvetlenül vagy közvetetten az együttesben. Én is néptáncoltam, a gálán pedig mindkét lányom fellép. Éppen ezért óriási az érdeklődés, ez az a műsor, amely az Árpád dűlőtől a Dózsa György utcáig, az egész falut megmozgatja – tette hozzá büszkén. 

A gálaműsor megható tiszteletadással kezdődött. Körülbelül 25 népzenész muzsikált azoknak a mestereknek az emlékére, akik jelentős szerepet játszottak a Fonó Néptáncegyüttes életében, de a 45. jubileumon sajnos már nem tudtak részt venni. 

Megemlékeztek Dinnyés Gézáról, a Déryné Művelődési Ház hajdani igazgatójáról, aki a néptáncegyüttes alapítója és első vezetője volt. Mellette Juhari László, egykori iskolaigazgatóról és népzenészről, valamint Sturmann Jenőnéről, közismert nevén Toncsi néniről, akinek útmutatása mellett a falu négy generációja sajátította el a hegedülés fortélyait. Méltatásukban közös pont volt, hogy mindhárman nemcsak muzsikusként, de emberként is példaként szolgáltak Üllés minden lakosa számára. 

Ezt követően elkezdődött a Generációk című gálaműsor, amelynek keretében összesen körülbelül 120 lelkes néptáncos lépett színpadra, és kápráztatta el többek között bukovinai, rábaközi, kalocsai és moldvai táncokkal az ujjongó közönséget. 

Hagyomány, hogy a falunap keretében adják át minden esztendőben az év díszpolgári címét. Ez alkalommal Nagy Róbertet, a Déryné Művelődési Ház korábbi igazgatóját, a Fonó Néptáncegyüttes egyik alapító tagját méltatta a képviselő-testület a kitüntetéssel. 

Bár 2013 óta nem ő a művelődési ház vezetője és már nem lakik Üllésen, mégis rengeteget jár a településre, a horgászegyesület elnöke és a Fonó oszlopos tagja ma is – méltatta a kitüntetettet a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!