Spárgás rétest, puffancsot és palacsintát is kínáltak

2022.06.12. 08:17

Két év kényszerszünet után ismét fesztivált rendezett Öttömös

Több mint ezer tojás és több száz kilogramm spárga kell hozzá, mi az? – ha feltennénk ezt a találós kérdést, feltehetően megyénk legtöbb lakosa ösztönösen vágná rá a helyes választ: az öttömösi spárgafesztivál. Hiszen a település neve mára összeforrt a több mint negyed évszázados múlttal bíró rendezvénnyel.

Koós Kata

A művelődési házban körülbelül harminc asszony készítette szorgosan a legkülönbözőbb spárgás ínyencségeket. Fotó: Karnok Csaba

Körülbelül 1200 tojást és 400-500 kilogramm spárgát használtak fel az öttömösi művelődési házban azok a hőséget és fáradtságot nem ismerő, szorgos asszonyok, akik a szombati fesztivál ételkóstolójának különleges kínálatát készítették. A hagyományokoz híven ez alkalommal is a spárga elkészítési módjainak széles tárházát tárták a látogatók elé. 

Öt bográcsban rotyogott a marhapörkölt, négy üstben pedig leves főtt. Több mint harminc féle spárgás ételt kínáltak. Káposztával, tojással, tésztával, baconbe és palacsintába tekerve, utóbbit kirántva, de pörköltként, valamint paprikába töltve is elkészítették a település „sztárzöldségét”. Sőt spárgás rétest és puffancsot is kóstolhattak a fesztiválozók. 

A rendezvényt 26 évvel ezelőtt álmodta meg Vargáné Dobó Jolán és Bata Ferencné Zsuzsi, mivel hazánkban Öttömös környékén zajlik a legnagyobb spárgatermesztés. Zsuzsi lapunknak elmondta, annak idején kettős céllal indították útjára a spárgafesztivált. Egyrészt, hogy a zöldséget, másrészt pedig, hogy szeretett településüket népszerűsítsék országszerte. 

A hangulatra idén sem érkezhetett panasz, a szervezők kitettek magukért. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt bőségesen kínáltak programokat. Többek között mazsorett felvonulással, kulturális bemutatókkal, mézeskalács és gyöngyfa kiállítással, csúszdás légvárral, népi játékokkal, sétakocsikázással, kirakodóvásárral, este koncertekkel, tűzijátékkal és utcabállal várták a látogatókat. Koncertet adott a Retroleum zenekar, valamint Korda György és Balázs Klári is. 

A fesztivált ez alkalommal is nagy érdeklődés övezte, többen megjegyezték, hogy már tényleg nagyon ki voltak éhezve a spárgafesztiválra, ugyanis a pandémia miatt az elmúlt két esztendőben nélkülözniük kellett a település legnagyobb mulatságát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!