Vezető hírek

2022.06.02. 17:15

Könnyebbé tették a koraszülő családok életét

Öt év alatt országosan is hiánypótló tevékenységgel olyan rendszert épített ki a Dél-Alföldön a Korábban Érkeztem Alapítvány, amelynek köszönhetően mostanra sokkal több elérhető segítség áll a koraszülött gyermekek családjai számára. A projekt eredményeit csütörtökön ismertették.

Timár Kriszta

Öt éves projektet zárt le a Korábban Érkeztem Alapítvány. Fotó: Karnok Csaba

Ötéves projektet zárt le a Korábban Érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány csütörtökön. A Dél-alföldi mentorházak és mentorhálózat kialakítására 1,2 milliárd forint pályázati támogatást kaptak, amelynek felhasználásáról konferencián számoltak be az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetben.

A rendezvényen Vitályos Eszter országgyűlési képviselő beszédét azzal kezdte: lekötelezettség és tisztelet jár mindenkinek, aki ebben a programban részt vett, hiszen 5 éve azon dolgoznak, hogy jobbá tegyék a koraszülöttek és családjaik életét.

A koraszülések száma nem csökken, átlagosan minden 10. magyar család érintett benne. Az alapítvány számukra hozott létre három mentorházat, egy mentorprogramot, konferenciákat szerveztek és szakmai anyagokat állítottak össze, illetve kiépítették a sorstársközösséget is. Országosan is hiánypótló tevékenységet végeztek, összhangban a kormány azon törekvésével, hogy a kívánt és tervezett gyermekek világra jöhessenek. Éppen ezért munkájukat a jövőben is igyekszünk támogatni – fogalmazott.

Fotó: Karnok Csaba

A projektet Monostori Dóra szakmai vezető mutatta be. Felidézte, hogy munkájukat egy megalapozó kutatással kezdték a SZTE közreműködésével, hogy megtudják, miként tudják a leghatékonyabban támogatni a koraszülő családokat. Ebből derült ki, hogy már a várandósság alatt foglalkozni kell a veszélyeztetett terhességben érintettekkel, illetve az is, hogy miközben a koraszülött gyermekek fejlesztésére már kiváló lehetőségek vannak, szükség van a szülők pszichés támogatására is.

Mostanra 236 sorstárs segítőnk van, akik 2018 óta több mint 10 ezer találkozást bonyolítottak le. Várandós támogató programunkkal pedig mostanáig több mint 2100 főt értünk el – sorolta. 

Mindezek mellett létrehoztak család, szülő- és gyermektámogató programokat is, illetve állandó közösségi programjaik is vannak.

A rendezvény további részében szakmai előadásokat hallgathattak meg a résztvevők óvodapedagógusok érzékenyítéséről, a koraszülő családok sorstársi támogatásáról, de szó esett arról is, hogy az apák miként élik meg a koraszülőséget, illetve bemutatták a projektnek köszönhetően kiépült közösséget is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!