Dalos találkozó előzte meg az ünnepséget

2022.06.30. 18:56

Petőfire emlékezett a Dankó-kórus

Koós Kata

Tíz bokrétával díszített koszorút helyeztek el a Dóm-téri Petőfi-szobornál. Fotó: Karnok Csaba

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a költőóriás Dóm téri szobránál a Dankó Pista Nótakórus csütörtökön. Az ünnepséget a hétvégén egy dalos találkozó előzte meg, amelynek résztvevői bokrétákkal díszítették a szoborhoz szánt koszorút. Díszszalaggal ékesítette a csongrádi, a szegvári, a baksi, a szeged-alsóvárosi és az ukrán nemzetiségi kórus, valamint Szeged és Ópusztaszer önkormányzata, a Bibliotéka és a Közéleti Kávéház Alapítvány. 

A megemlékezésen Varga Sándorné Ida, a Dankó-kórus ópusztaszeri tagja idézte fel Petőfi Sándor életútjának legfontosabb állomásait, majd Beke Mátyás Albin kórusvezetővel elhelyezték a díszes koszorút a szobornál. Jóllehet a hivatalos bejegyzés szerint Petőfi 1823. január 1-jén látta meg a napvilágot, Varga Sándorné Ida meggyőződése, hogy 1822. december 31-én született. Ugyanis egy ezt igazoló dokumentumot látott hajdanán nagynénjéék kisteleki otthonában. Az eltérés okaként azt határozta meg, hogy az 1800-as évek elején még nem anyakönyvezték az újszülötteket, ezt a feladatot a megkereszteléssel az egyház látta el. Petőfi esetében pedig kétséges volt, hogy életben marad-e, éppen ezért egy napot vártak megkeresztelésével, így az egyházi feljegyzés is születése után egy nappal keletkezett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!