Vagy visszahívják az MSZP-s politikust, vagy módosítják az szmsz-t

2022.06.27. 19:41

Megint napirenden lesz Kis Andrea eltávolítása

Tovább folytatódik az MSZP-s Kis Andrea meghurcoltatása. A keddi közgyűlésen ismét kezdeményezi Márki-Zay Péter Kis Andrea jogköreitől megfosztott alpolgármester megbízásának visszavonását. Ha nem sikerül, módosítják az szmsz-t, és akkor négy alpolgármestere lesz Vásárhelynek. Egy biztos, Gyöngyösi Ferenc kedden valószínűleg főállású alpolgármester lesz.

Kovács Erika

Kis Andrea megint napirenden lesz. Márki-Zay Péter megválasztása óta, 2018 februárjától segítette a polgármester munkáját. Archív Fotó: Frank Yvette

Mint megírtuk, Márki-Zay Péter polgármester az április 28-i közgyűlésen kezdeményezte Kis Andrea főállású alpolgármester megbízásának visszavonását, de nem sikerült keresztülvinnie. A visszavonás pontos oka nem ismert. Az ominózus ülés végén a polgármester be­jelentette, hogy teljeskörűen megvonta Kis Andrea alpolgármesteri feladatköreit, aki így az eddigi illetménye helyett a képviselők tiszteletdíját kapja. A feladatait felosztották a két alpolgármester és Gyöngyösi Ferenc között, aki már akkor is Kis Andreát váltotta volna az alpolgármesteri székben. 

A visszavonást Márki-Zay Péter saját képviselői „puccsolták” meg, a fideszesek – ahogy fogalmaztak – nem kí­­vántak részt venni a „belső leszámolásban”. Kedden újra előterjeszti a polgármester Kis Andrea alpolgármesteri megbízásának visszavonását. Ha nem sikerül, akkor módosítják a szervezeti és működési szabályzatot (szmsz), ez is az előterjesztések között szerepel. Az szmsz eddig három alpolgármester megválasztását tette lehetővé, a módosítás pedig négyet. 

A polgármester a vasárnapi élő videójában az alpolgármester ügyével kapcsolatban azt mondta: „Nem fogom én ezt minden hónapban beterjeszteni újra és újra, de Gyöngyösi Ferenc képviselő már most is, teljesen önzetlenül és ingyen ellátja azokat a feladatokat, amelyeket Kis Andreától elvettünk. Teljesen természetes, hogy szeretném, ha Gyöngyösi Ferencnek felhatalmazása lenne, hogy hivatalosan is felléphessen ezekben a kérdésekben. Őt szeretnénk alpolgármesteri megbízatással ellátni.” Azt is mondta, hogy a negyedik alpolgármester Otlokán Mihály képviselő javaslata volt, aki egyike volt annak a Márki-Zay köreihez tartozó képviselőnek, aki nemmel szavazott Kis Andrea visszahívására. 

A Fidesz-KDNP képviselői nem vesznek részt a város keddi közgyűlésén - ezzel a címmel adott ki közleményt a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség vásárhelyi szervezete. 

"Miközben a várost 32 millió forintra büntetik, mert közbeszerzések nélkül fizetnek ki 84 millió forintot Márki-Zay Péter kampányfuvarosának, a polgármester legfontosabb dolga a város keddi közgyűlésén, hogy sikerül-e végre leváltatnia az őt hatalomba segítő szocialista Kis Andreát, vagy esetleg egy negyedik, fűnyírásügyi alpolgármestert meg tud-e választatni a képviselőivel.

A városhoz méltatlan politikai könyökharcban és a negyedik alpolgármester megválasztásának bohózatában nem veszünk részt, ezért távol maradunk a holnap közgyűléstől.

Kis Andreát nem tartjuk jó alpolgármesternek, de attól sem fog jobban fejlődni a város, ha lassan több alpolgármestere lesz, mint Budapestnek. A hatalmi osztozkodásban és a politikai leszámolásokban sem most, sem a jövőben nem leszünk partnerek. Amennyiben a városhoz méltó munka zajlik a közgyűlésben, számíthatnak ránk."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!